Protestele de sâmbătă din Franța și modul în care au reacționat forțele de ordine au trecut neobservate de liderii de la Bruxelles, remarcă un lider ALDE, care face o comparație între cum au reacționat oficialii europeni după protestele din România, din 10 august, și tăcerea așternută acum, după protestele violente din Franța.

Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea s-a întrebat, duminică, în legătură cu protestele de sâmbătă din Franța, unde sunt marii lideri ai UE care să condamne violențele manifestațiilor de acolo, așa cum au făcut în cazul României, în luna august.
 
„Sâmbătă a avut loc, după cum titrează presa internațională, un protest masiv împotriva guvernului francez și a președintelui Macron la care au participat, conform Le Figaro, 282.000 de manifestanți. Un protest împotriva guvernului nu reprezintă o noutate, însă în urma manifestațiilor de sâmbătă forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestații mișcării, dar și la forță. Rezultatul? Potrivit ministrului de Interne, peste 100 de persoane au fost rănite, dintre care cinci grav, la diferite puncte de blocaj. Tot potrivit ministrului de Interne, 52 de persoane au fost reținute, dintre care 38 se află în arest preventiv, iar acesta este un bilanț provizoriu. Din păcate s-a produs și o tragedie, o persoană pierzându-și viața", a declarat Andrei Gerea, printr-un comunicat de presă remis Mediafax. 

Deputatul ALDE a adăugat că felul în care au acționat jandarmii francezi la protestul de sâmbătă nu a fost discutat la fel ca intervenția forțelor de ordine la manifestația din Piața Victoria din 10 august. „Nu am sesizat să se discute cu interes în România despre aceste violențe, despre modul în care acționează jandarmii francezi împotriva unor manifestanți. „Ne gazează, dar noi suntem pașnici, nicio vitrină nu a fost spartă. Nu vrem decât să ne exprimăm ideile”, a declarat una dintre protestatare, o declarație care este trecută cu vederea de propaganda antiguvernamentală din România. În luna august, deontologii și analiștii propagandei acuzau intervenția jandarmilor din București, spunând că nicăieri în lume nu se intervine cu gaze lacrimogene și forță împotriva unor manifestanți care spuneau că sunt pașnici. Politicienii opoziției, în frunte cu USR și PNL, acuzau instituția Jandarmeriei pentru modul în care și-a făcut treaba. Populismul acestora a făcut ca o acțiune a jandarmilor să fie prezentată în Europa ca fiind un atac nemotivat împotriva cetățenilor", a completat Gerea.
"Parlamentul European a adoptat marți, în plenul de la Strasbourg, rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția „violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018”. Vor cere mult stimabilii europarlamentari condamnarea Franței pentru violențele de sâmbătă? Vor ieși Franz Timmermans sau Jean Claude Juncker să condamne ce s-a întâmplat în Franța? Va ieși vreun eurodeputat german, poate chiar favoritul doamnei Merkel, Manfred Weber, să apere poporul francez de instituțiile statului, așa cum a făcut în cazul României? Sau vom asista la o nouă indiferență din partea liderilor politici din Uniunea Europeană și la aplicarea dublului standard atunci când vine vorba de state din Vestul Europei?", a explicat Gerea.

Totodată, acesta a mai spus că așteaptă „cu interes sesizarea Comisiei LIBE din Parlamentul European, dacă ea va exista, precum și posibile consecințe la nivel european după aceste evenimente. Dacă vrem o Uniune Europeană armonizată, în care toți membrii săi sunt tratați în mod egal, atunci nu este posibil ca violențele din Franța să nu fie condamnate".

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews