ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Protestele de sâmbătă din Franța și modul în care au reacționat forțele de ordine au trecut neobservate de liderii de la Bruxelles, remarcă un lider ALDE, care face o comparație între cum au reacționat oficialii europeni după protestele din România, din 10 august, și tăcerea așternută acum, după protestele violente din Franța.

Vicepreședintele ALDE Andrei Gerea s-a întrebat, duminică, în legătură cu protestele de sâmbătă din Franța, unde sunt marii lideri ai UE care să condamne violențele manifestațiilor de acolo, așa cum au făcut în cazul României, în luna august.
 
„Sâmbătă a avut loc, după cum titrează presa internațională, un protest masiv împotriva guvernului francez și a președintelui Macron la care au participat, conform Le Figaro, 282.000 de manifestanți. Un protest împotriva guvernului nu reprezintă o noutate, însă în urma manifestațiilor de sâmbătă forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestații mișcării, dar și la forță. Rezultatul? Potrivit ministrului de Interne, peste 100 de persoane au fost rănite, dintre care cinci grav, la diferite puncte de blocaj. Tot potrivit ministrului de Interne, 52 de persoane au fost reținute, dintre care 38 se află în arest preventiv, iar acesta este un bilanț provizoriu. Din păcate s-a produs și o tragedie, o persoană pierzându-și viața", a declarat Andrei Gerea, printr-un comunicat de presă remis Mediafax. 

Deputatul ALDE a adăugat că felul în care au acționat jandarmii francezi la protestul de sâmbătă nu a fost discutat la fel ca intervenția forțelor de ordine la manifestația din Piața Victoria din 10 august. „Nu am sesizat să se discute cu interes în România despre aceste violențe, despre modul în care acționează jandarmii francezi împotriva unor manifestanți. „Ne gazează, dar noi suntem pașnici, nicio vitrină nu a fost spartă. Nu vrem decât să ne exprimăm ideile”, a declarat una dintre protestatare, o declarație care este trecută cu vederea de propaganda antiguvernamentală din România. În luna august, deontologii și analiștii propagandei acuzau intervenția jandarmilor din București, spunând că nicăieri în lume nu se intervine cu gaze lacrimogene și forță împotriva unor manifestanți care spuneau că sunt pașnici. Politicienii opoziției, în frunte cu USR și PNL, acuzau instituția Jandarmeriei pentru modul în care și-a făcut treaba. Populismul acestora a făcut ca o acțiune a jandarmilor să fie prezentată în Europa ca fiind un atac nemotivat împotriva cetățenilor", a completat Gerea.
"Parlamentul European a adoptat marți, în plenul de la Strasbourg, rezoluția privind statul de drept din România, în care este condamnată intervenția „violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018”. Vor cere mult stimabilii europarlamentari condamnarea Franței pentru violențele de sâmbătă? Vor ieși Franz Timmermans sau Jean Claude Juncker să condamne ce s-a întâmplat în Franța? Va ieși vreun eurodeputat german, poate chiar favoritul doamnei Merkel, Manfred Weber, să apere poporul francez de instituțiile statului, așa cum a făcut în cazul României? Sau vom asista la o nouă indiferență din partea liderilor politici din Uniunea Europeană și la aplicarea dublului standard atunci când vine vorba de state din Vestul Europei?", a explicat Gerea.

Totodată, acesta a mai spus că așteaptă „cu interes sesizarea Comisiei LIBE din Parlamentul European, dacă ea va exista, precum și posibile consecințe la nivel european după aceste evenimente. Dacă vrem o Uniune Europeană armonizată, în care toți membrii săi sunt tratați în mod egal, atunci nu este posibil ca violențele din Franța să nu fie condamnate".