ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful poliției naționale haitiene a anunțat duminică că ofițerii au arestat un haitian acuzat că a venit în țară cu un avion privat și că a lucrat cu autorii și presupușii asasini care au stat la baza uciderii președintelui Jovenel Moïse, conform France24.
 

Șeful poliției, Léon Charles, l-a identificat pe suspect ca fiind Christian Emmanuel Sanon, fără a oferi informații personale despre el, deși se pare că acesta a locuit în Florida. De asemenea, șeful nu a oferit nicio informație despre presupușii autori ai crimei.

Charles a declarat că presupușii ucigași îl protejau pe Sanon în calitate de presupus președinte al statului Haiti, adăugând că ofițerii au găsit mai multe obiecte la domiciliul acestuia, inclusiv o pălărie cu logo-ul Administrației americane de combatere a drogurilor, 20 de cutii de gloanțe, piese de armă, patru plăcuțe de înmatriculare auto din Republica Dominicană, două mașini și corespondență cu persoane neidentificate.

"Continuăm să facem pași înainte", a declarat Charles despre eforturile poliției de a rezolva atacul nerușinat de miercuri dimineață la domiciliul privat al lui Moïse, care l-a ucis pe președinte și a rănit-o grav pe soția sa, Martine Moïse, care a fost transportată la Miami și rămâne internată în spital.

Charles a declarat că un total de 26 de columbieni sunt suspectați de uciderea președintelui. Optsprezece dintre ei au fost arestați, împreună cu trei haitieni. El a spus că cinci dintre suspecți sunt încă în libertate și cel puțin trei au fost uciși.

"Sunt indivizi periculoși", a spus el. "Vorbesc de comandouri, comandouri specializate".

Șeful a declarat că poliția colaborează cu oficiali columbieni de rang înalt pentru a identifica detaliile presupusului complot, inclusiv când au părăsit suspecții Columbia și cine le-a plătit biletele.

Charles a declarat că Sanon a fost în contact cu o firmă care asigură securitatea politicienilor și i-a recrutat pe suspecți, adăugând că suspectul a zburat în Haiti cu ei la începutul lunii iunie. Misiunea inițială a bărbaților a fost de a-l proteja pe Sanon, dar ulterior au primit una nouă: arestarea președintelui, a declarat șeful.

"Operațiunea a pornit de acolo", a spus el, adăugând că alți 22 de suspecți s-au alăturat grupului și că au fost luate contacte cu cetățeni haitieni.

Charles a spus că, după ce Moïse a fost ucis, unul dintre suspecți l-a sunat pe Sanon, care a luat apoi legătura cu două persoane despre care se crede că sunt autorii intelectuali ai complotului. El nu a identificat autorii sau a spus dacă poliția știe cine sunt aceștia.

Șeful a declarat că autoritățile haitiene au obținut informațiile din interogatorii și din alte părți ale anchetei.

Sanon a locuit în Florida, în comitatul Broward și în comitatul Hillsborough de pe Coasta Golfului. Înregistrările arată că a locuit și în Kansas City, Missouri. El a declarat faliment în 2013 și se identifică ca medic într-un videoclip pe YouTube intitulat "Leadership for Haiti".

 

În videoclip, el îi denunță pe liderii din Haiti ca fiind corupți, acuzându-i că au deposedat țara de resursele sale, spunând că "nu le pasă de țară, nu le pasă de oameni".

El susține că Haiti are uraniu, petrol și alte resurse care au fost luate de către oficialii guvernamentali. "Cu mine la putere, va trebui să-mi spuneți: 'Ce faceți cu uraniul meu? Ce faceți cu petrolul pe care îl avem în țară? Ce aveți de gând să faceți cu aurul?"".

El a mai adăugat: "Aceasta este o țară cu resurse. Nouă milioane de oameni nu pot fi în sărăcie când avem atâtea resurse în țară. Este imposibil. ... Lumea trebuie să înceteze să mai facă ceea ce face acum. Nu mai putem suporta. Avem nevoie de o nouă conducere care să schimbe modul de viață."

Anunțul arestării lui Sanon a fost făcut la câteva ore după ce sute de haitieni au căutat alinare în rugăciune la slujbele de duminică dimineața devreme, în timp ce o luptă pentru putere politică amenința să destabilizeze și mai mult țara lor fragilă.

Liderii bisericilor romano-catolice și protestante au cerut calm și le-au spus oamenilor să rămână puternici, în timp ce anxietatea cu privire la viitor creștea, autoritățile neavând răspunsuri sau teorii cu privire la autorul crimei comise de un grup de bărbați înarmați miercuri dimineața devreme în casa președintelui.