La nici o săptămână de la exodul muncitorilor români spre Germania, apar și primele informații despre modul în care sunt tratați. Dar și prima veste proastă: un român de 54 de ani a murit zilele trecute în timp ce se afla la cules de sparanghel, potrivit Monitorul de Suceava.
 
Conform sursei citate, soția sa a declarat că sâmbătă, bărbatul, Nicolae Bahan, a fost găsit mort. 

Pe de altă parte, un alt bărbat din Suceava, care a plecat la cules de sparanghel în Germania, a făcut declarații despre condițiile de muncă pe timp de pandemie de COVID-19. Suceveanul a precizat că a plecat din România pe data de 10 aprilie și li s-a promis că totul va fi bine, numai că la fața locului lucrurile stau cu totul diferit.”La sosire, am primit câte o mască de persoană, dar cum se lucrează în câmp și e vânt, praf și mizerie am cerut să ne suplimenteze numărul de măști. Știți ce ne-au spus? Dar ce, în România aveați măști?

Apa care ni se aduce pe câmp este în canistre și pentru a putea bea am improvizat căni din peturi pe care le-am tăiat în jumătate. La stână vă garantez că sunt condiții mai bune”, a povestit suceveanul pentru Monitorul de Suceava.

Potrivit bărbatului, câmpurile unde se recoltează sparanghelul sunt la o oarecare distanță de locurile de cazare, iar până acolo muncitorii sunt duși cu autobuze ”de pe care curg tablele”, înghesuiți câte 50-60, fără nici un fel de protecție.

Suceveanul a mai menționat că din cauza lipsei echipamentelor de protecție și a apropierii oamenilor sunt deja patru femei care au fost izolate după ce prezintă simptome de îmbolnăvire cu COVID-19.

Bărbatul s-a arătat surprins și de faptul că au ajuns la muncă în Germania și mulți oameni din zona de carantină a județului Suceava.

”Chiar erau câțiva oameni din Pătrăuți care se lăudau pe aici cum au fentat ei filtrele de poliție și au ajuns pe aeroport și de acolo în Germania”, a mai menționat muncitorul aflat la cules de sparanghel.Acesta este cantonat alături de aproximativ 500 de români la circa 40 de km de Freiburg, în apropierea graniței cu Franța.