ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gropi comune cu rămășițele a mii de victime ale represiunii staliniste au fost descoperite în Tiraspol în urma unor săpături efectuate în ultimii ani, iar în memoria acestora ar trebui ridicat acolo un memorial, a declarat, marți, la Alba Iulia, cercetătorul Virgiliu Bîrlădeanu, șef Secție Istorie Contemporană la Institutul de Istorie din Republica Moldova, relatează Mesagerul de Alba.

„La Tiraspol, recent s-au terminat cercetările asupra gropilor comune care au rămas în urma valului de represiuni din 1937, 1938 și s-au descoperit în jur de 5.000 de oameni împușcați în cap. Este o informație pe care noi trebuie să o aducem la cunoștința societății, societatea trebuie să o cunoască. Este o zonă specială. Autoritățile separatiste, cei care sunt la Tiraspol, administrația separatistă nu este prea interesată ca această informație (…) să fie cunoscută, dar este de datoria noastră să ridicăm acolo un memorial”, a spus Virgiliu Bîrlădeanu.

Cercetătorul a explicat, pentru Agerpres, că excavările arheologice la Tiraspol s-au derulat în mai mulți ani, cu anumite întreruperi, fiind uneori îngrădite cercetările.

„S-au făcut săpături la începutul anilor ’90. Ele s-au reluat în 2017, 2018, 2019, apoi a intervenit o pauză (…). În 2021, 2022 s-au făcut săpături masive. (…) În octombrie anul trecut, erau deja 4.600 de victime descoperite în urma acestui carnagiu, produs în anii ’36-’38, numit ‘Marea teroare’. La Tiraspol, conform documentelor, noi știm că avem dosarele unui număr de peste 5.000 de oameni împușcați, ceilalți fiind deportați în Siberia. Cercetătorii pregătesc un volum care, eu cred, va elucida realitățile de acolo și vor aduce la cunoștința societății ce s-a întâmplat acolo”, a menționat Bîrlădeanu.

Istoricul a spus că într-o noapte puteau fi împușcați și 260 de oameni.

„S-au descoperit gropi în care oamenii au fost chiar identificați, după ora la care s-a produs execuția și după obiectele descoperite în buzunarele celor împușcați. Deci luând listele și procesele verbale s-au identificat persoanele. Sunt gropi multiple și în foarte multe straturi. Sunt și gropi de obiecte personale care au fost aruncate acolo”, a adăugat cercetătorul.

Cei care și-au pierdut viața acolo erau considerați dușmani ai puterii sovietice.

Potrivit istoricului, osemintele au fost reînhumate în locuri speciale, iar o parte din obiectele personale descoperite urmează să intre în colecțiile unor muzee, inclusiv în cea a Muzeului Național de Istorie de la Chișinău.

Chiar dacă deocamdată realizarea unui monument e dificilă, cercetătorul este optimist că lucrurile se vor schimba și printr-un proiect comun transfrontalier sau chiar o colaborare între cele două maluri ale Nistrului va fi amenajat un astfel de memorial, mai precizează Mesagerul de Alba.