ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un nou studiu publicat luna aceasta de o echipă de cercetători de la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv și de la Centrul Medical Carmel din Haifa arată că persoanele cu boli reumatice inflamatorii autoimune sunt predispuse să dezvolte Herpes Zoster (HZ)/Zona Zoster în urma vaccinării împotriva coronavirusului, informează The Jerusalem Post.

The Defender informează că articolul a fost publicat în Rheumatology journal și poate fi citit integral aici

„În acest moment, nu putem spune că vaccinul este cauza,” a declarat cercetătorul principal, dr. Victoria Furer, de la secție de reumatologie a spitalului, pentru The Jerusalem Post. „Putem spune că ar putea declanșa (infecția) la unii pacienți.”

La studiu au luat parte 491 de pacienți cu boli reumatice inflamatorii autoimune și s-au efectuat 99 de controale la spitale. Dintre cei 491 de pacienți, 1,2% (șase persoane) au dezvoltat Zona Zoster. Cinci dintre ei au făcut infecția cu herpes după prima doză și unul după cea de-a doua.

Furer a spus că cinci dintre cei șase pacienți care au dezvoltat HZ erau tineri, aveau forme ușoare de boală autoimună și luau puține medicamente sau chiar niciunul pentru afecțiunea lor, ceea ce înseamnă că nu ar fi trebuit să prezinte un risc crescut de a dezvolta Zona Zoster.

„De aceea am raportat (reacția)”, a adăugat dr. Furer. Herpesul Zoster se dezvoltă mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Furer a spus că, după apariția articolului ei, publicat în jurnalul de reumatologie revizuit inter pares pe 12 aprilie, a început să primească e-mailuri de la pacienți din toată lumea care au făcut HZ după vaccin.  

„Se pare că motivul este că există o oarecare legătură”, a spus Furer pentru The JP. 

Aceasta a adăugat că este nevoie de o continuare a cercetării, cu un studiu epidemiologic mai vast, pentru a se dovedi relația cauză-efect.