ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Anul Centenarului, președintele Republicii Moldova continuă declarațiile anti-românești și anti-unioniste. Igor Dodon va cere Organizației Națiunilor Unite și Consiliului Europei să-și definească atitudinea față de ceea ce președintele moldovean consideră că ar fi „acțiuni de lichidare a statalității Republicii Moldova, întreprinse de România”. Anunțul a fost făcut miercuri de liderul de la Chișinău,  tot mai deranjat de acțiunile României, despre care spune că reprezintă „riscuri pentru statalitatea R.Moldova”. 
 
Demersul anunțat de Igor Dodon are loc pe fondul semnării, de către 100 de localități de peste Prut, a unor declarații simbolice de Unire cu România, în Anul Centenarului.

„Majoritatea celor prezenți la ședința Consiliului Suprem de Securitate au condamnat vehement acțiunile antistatale și anticonstituționale ale unor organizații, formațiuni politice, aleși locali, care au întreprins acțiuni menite să submineze statalitatea țării noastre și care cheamă la lichidarea statului Republica Moldova. Acest lucru este absolut inadmisibil. În timpul cel mai apropiat mă voi adresa cu o scrisoare către ONU și Consiliul Europei, organizații în care Republica Moldova și România sunt state membre. Atunci cînd un stat vecin, la nivel de organe oficiale de stat, mă refer la unele legi aprobate de Parlamentul din România, întreprind unele acțiuni care prezintă riscuri pentru statalitatea Republicii Moldova, eu vreau să aflu care este poziția partenerilor noștri externi”, a declarat președintele moldovean, conform Radio Chișinău.

Semnatarii declarațiilor de unire cu România trebuie trași la răspundere, întrucât atentează la „statalitatea R.Moldova”, a mai amenințat Dodon, care a subliniat că vrea modificarea legislației penale pentru pedepsirea celor care doresc lichidarea statalității și unirea cu patria-mamă.

El susține că în perioada 24-27 martie „sunt posibile mai multe acțiuni de destabilizare” din partea celor care, în opinia lui, „se acoperă cu mesaje unioniste, dar vor veni la Chișinău să destabilizeze”, notează deschide.md.