ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regiunea Piemont din Italia a suspendat încă un loc de vaccin AstraZeneca – ABV 5811. Decizia a fost luată după ce un profesor de 57 de ani căruia i se administrase o doză din acest lot a murit. Din păcate, în România acest lot e printre cele care nu au fost retrase din campania națională de vaccinare. Până în prezent, peste 61.000 de români s-au vaccinat cu doze din lotul respectiv, care cuprinde nu mai puțin de 163.200 de doze.
 
Potrivit Realitatea PLUS, autoritățile române ar putea decide carantinarea dozelor rămase, la fel cum au făcut joi în cazul dozelor din lotul ABV 2856. O ședință de urgență este în desfășurare la nivel european, după ce peste 9 state au oprit parțial sau total vaccinarea cu seruri produse de AstraZeneca.

Decizia autorităților regiunii Piemont de retragere a lotului ABV 5811 a fost luată ca măsură de precauție după ce un profesor în vârstă de 57 de ani a murit la o zi după ce îi fusese administrată o doză din lotul respectiv. Inițial, autoritățile voiau să suspendate toate vaccinările cu produsele AstraZeneca până la noi rezultate, scrie presa italiană, însă ulterior au revenit asupra deciziei.
 
 

Nu este prima dată când mor oameni în Italia în urma vaccinării cu AstraZeneca, pe 11 martie fiind înregistrate alte două decese. 

Și România a primit doze din acest lot. Noul lot italian cu probleme a ajuns în țara noastră pe 17 februarie, conținând 163.200 doze din lotul ABV 5811. Dintre acestea, 61.825 de dozeau fost deja folosite. 
 
 
 
Primul semnal de alarmă a fost dat în România pe 11 martie, după ce mai multe țări europene au decis să oprească temporar sau definitiv vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, în urma înregistrării mai multe decese survenite în rândul persoanelor vaccinate. CNCAV a decis să suspende atunci folosirea dozelor de vaccin din lotul ABV 2856, care în Italia provocaseră moartea a două persoane. Acesta este „lotul italian” inițial. Lui i se adaugă „lotul piemontez” ABV 5811, care a fost retras de la întrebuințare în Italia după moartea unui profesor, dar care nu este încă suspendat și în România. Țara noastră a continuat vaccinarea cu seruri AstraZeneca și s-a concentrat doar pe suspendarea dozelor provenite din loturi care s-au dovedit problematice în alte țări. Între timp, mulți români s-au plâns de efecte adverse după administrarea unei doze de ser AstraZeneca ce nu făcea parte din primul lot italian.

După cum am mai relatat, vaccinarea cu AstraZeneca a fost oprită temporar în Danemarca, după ce s-au înregistrat reacții adverse precum cheaguri de sânge, hemoragii cutanate și chiar decese.

Este și cazul unei femei din Danemarca, în vârstă de 60 de ani, care a murit din cauza formării unor cheaguri de sânge, după ce i se administrase vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca, relatează Aleph News.

Femeia a prezentat simptome „extrem de neobișnuite”, având un număr scăzut de trombocite, potrivit Agenției daneze pentru Medicamente.
 
După Irlanda, ieri, și Germania a decis luni oprirea campaniei de vaccinare cu serul produs de AstraZeneca, pentru a investiga cazurile pacienților care au dezvoltat cheaguri de sânge în urma inoculării și ca măsură de precauție pentru a nu apărea cazuri noi. Potrivit Ministerului, citat de Smart Radio, au fost raportate cazuri în care cheagurile de sânge s-au format chiar în zona cerebrală.

Deși autoritățile sanitare (Ministerul Sănătății, EMA, OMS) neagă existența unei cauzalități între vaccinare și evenimentul medical nedorit, suspendarea unor loturi produse de AstraZeneca este o recunoaștere tacită a faptului că vaccinurile ar putea fi cauza acestor incidente.

Germania a primit peste 3 milioane de doze AstraZeneca și a folosit până acum 1,35 milioane.
 
Și Norvegia a anunțat luni decesul unei infirmiere în vârstă de sub 50 de ani, care a necesitat spitalizare la scurtă vreme după ce i se administrase vaccinul AstraZeneca și a suferit o hemoragie cerebrală care i-a fost fatală, potrivit Le Figaro. După cum am relatat anterior, Norvegia s-a alăturat Danemarcei în suspendarea vaccinării Covid cu produsul AstraZeneca. 

De asemenea, Franța, Spania și Italia au decis suspendarea vaccinării cu serul anglo-suedez din motive de precauție, după cum relevă Mediafax și Știri pe Surse.
 
La rândul ei, Portugalia a decis luni, ca „măsură de precauție”, să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva noului coronavirus, potrivit Agerpres