ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luna și protocolul. Nu doar George Maior, din calitatea de șef al SRI,  a semnat protocoale cu organisme din justiție, ci și actualul director al Serviciului, Eduard Hellvig.
 
Parchetul General a făcut public un protocol încheiat în decembrie 2016 cu SRI, valabil și azi, semnat de procurorul general Augustin Lazăr și de directorul SRI, Eduard Hellvig. Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a prezentat însă joi seară o altă variantă de protocol, semnat tot de Lazăr și Hellvig, cu un conținut diferit.

Protocolul făcut public de Parchetul General prevede „cooperarea între Serviciul Român de Informații și Ministerul Public pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor”.

Documentul, care apare pe site-ul Ministerului Public, are caracter nesecret.

Protocolul publicat de Parchet integral aici

În capitolul doi al protocolului se arată că SRI asigură Ministerul Public și organelor de cercetare penală accesul nemijlocit, direct, și independent la sisteme tehnice detinute și administrate de acesta, prin Centrul Național de lnterceptare a Comunicațiilor, pentru punerea in aplicare a actelor de autorizare emise in temeiul prevederilor Codului de procedură penală sau a legii speciale, scop în care: asigură Parchetul General acces direct la sistemul de interceptare pentru a pune în aplicare mandatele de supraveghere tehnică, pune la dispoziția Parchetului aplicațiile informatice deținute de Centrul de Interceptare a Comunicațiilor pentru a solicita operatorilor de comunicații electronice direct datele de trafic.

„Accesul Ministerului Public la sistemele tehnice se realizează direct, nemijlocit și independent prin: utilizarea aplicațiilor informatice de intercpetare specifice; managementul țintelor și al mandatelor de supraveghere tehnică, managementul utilizatorilor din cadrul structurii conectați la sistem, direcționarea semnalului interceptat și receptționarea acestuia de structuri stabilite de Ministerul Public, exportul produselor interceptate prin intermediul aplicațiilor informatice specifice”, se arată în protocol.

La rândul său, SRI, în calitate de administrator unic al Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor, efectueză mai multe activități în baza protocolului: acordă sprijin tehnic, prin compartimente specializate privind întreținerea aplicațiilor și a echipamentelor, acordă suportul tehnic necesar instalării și configurării de aplicații pe terminalele de exploatare tehnică din administrarea Ministerului Public, inclusiv cele amplasate în sediile acestei instituții.

Documentul arată că întreținerea și depanarea echipamentelor de criptare produse de SRI și folosite de către cei de la Parchetul General revine SRI.

A doua variantă

Într-o postare pe Facebook, consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov,a reacționat astfel: „Văd că se dezbate intens așa zisul protocol semnat de Procurorul General cel oripilat de existenta protocoalelor si domnul Hellvig, cel care "modernizează” Serviciul de Informații…. Eu vă propun să nu mergeti după fentă! Ia să vedeti ce mi-a lăsat mie cineva pe prag…azi dimineață! BOMBAAĂ!!!”

Protocolul prezentat de Vâlcov prevede printre altele, că activitățile desfășurate în cadrul cooperării între părți vizează „realizarea atribuțiilor organelor de cercetare speciale”.