ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Turcia se pregătește pentru o nouă invazie în Siria și, eventual, pentru campanii extinse în Irak, susținând că este vorba de o luptă împotriva terorismului, după atentatul recent cu bombă, din Ankara, care a fost atribuit grupurilor kurde din Siria.

Ministerul turc al Apărării a anunțat duminică, 20 noiembrie, lansarea Operațiunii speciale „Claw Sword” ( „Sabie cu gheare”) , prezentată ca o operațiune antiteroristă, conform Mediafax.

„Avioanele au decolat de la bazele lor, operațiunea aeriană a început”, a comunicat ministerul, la o săptămână după atacul terorist de pe o stradă din centrul Istanbulului.”

„A sosit timpul pentru a da socoteală”, a anunțat duminică pe Twitter Ministerul turc al Apărării.

Însă președintele turc Recep Erdogan a mers mai departe, afirmând că "nu se pune problema ca această operațiune să fie limitată la o operațiune aeriană".

Totuși, Rusia a cerut Turciei să dea dovadă de reținere în utiliarea „excesivă” a forței militare în Siria și să împiedice escaladarea tensiunilor, mai informează Mediafax.

„Vom face apel la colegii noștri turci să dea dovadă de o anumită reținere pentru a preveni o escaladare a tensiunilor, nu numai în regiunile de nord și nord-est ale Siriei, ci pe întreg teritoriul”, a declarat Alexander Lavrentyev, un  emisar rus în Siria.
 
Siria reacționează

Turcia a raportat luni că mai multe rachete au fost trase din nordul Siriei, aterizând în orașul turc de frontieră Karkamis, ucigând trei persoane, conform DW.

"Trei dintre cetățenii noștri și-au pierdut viața. Unul dintre ei este un copil, altul un profesor", a declarat ministrul de interne Suleyman Soylu în timpul unei transmisiuni TV în direct, în care a promis, de asemenea, un "răspuns puternic".

Ministerul de Interne al țării a declarat că rachetele au fost lansate de militanții kurzi care controlează întinderi mari de teren de-a lungul graniței cu Turcia.
 
Totuși, grupările kurde au negat că s-ar afla în spatele atacului.