ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalurile alimentare, care au lovit în România în 2013, când eram acuzați că am vândut carne de cal, în loc de vită, ating acum și Polonia.

Unsprezece țări din UE au importat carne de vită dintr-un abator din Polonia, acuzat de sacrificarea vacilor bolnave, iar verificările sunt în curs de desfășurare, au anunțat oficialii UE, transmite BBC. „Retragerea și distrugerea cărnii sunt în desfășurare”, a afirmat Comisia Europeană.

Pe lângă Polonia, țările afectate, în care ar fi ajuns carnea, sunt Estonia, Finlanda, Franța, Ungaria, Lituania, Portugalia, România, Spania, Suedia, Germania și Slovacia.

Jurnaliștii din Polonia au scos la iveală informații mai mult decât îngrijorătoare. Într-un mic abator de lângă Ostrow Mazowiecka, din nord-estul Poloniei, ar fi fost sacrificate, spun ei, vite bolnave, iar carnea a fost apoi trimisă la o fabrică de mezeluri, dar și spre export. În imaginile filmate cu camera ascunsă se vede cum vite atât de bolnave încât nu se pot ține pe picioare sunt târâte în interiorul abatorului, la adăpostul întunericului nopții.

Polonia a identificat 9,5 tone de carne de vită de acest fel,  dintre care 2,5 tone au fost exportate.

Autoritățile române au fost informate că și România se află pe lista țărilor unde a ajuns carne care ar fi contaminată, potrivit stirileprotv.ro.

Astfel, ANSVSA a anunțat că a retras de la vânzare și urmează să distrugă 20 de kilograme de carne congelată de vită, cumpărată de o firmă din Ilfov de la o companie poloneză, care la rândul său, ia carne de la respectivul abator.

Produsul nu ajunsese la vânzare.

Polonia a declanșat încă de marți Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF), informând toate statele membre, afirmă Comisia Europeană, potrivit BBC.
Acest scandal reamintește de un altul, din 2013, privind comercializarea cărnii de cal  pe piața unică a UE, România fiind acuzată că a exportat carne de cal, în loc de vită. Două abatoare, unul din Brașov și altul din Botoșani, erau acuzate că au vândut atât carne de cal, cât și carne de vită către o companie cipriotă.

Ciprioții au reetichetat carnea de cal și au vândut-o mai departe francezilor de la Spanghero drept carne de vită. Abia după două luni de anchetă la nivel europen, s-a demonstrat că România nu a avut vreo vină în acest scandal. Firmei franceze i s-a interzis să mai vândă carne congelată. România, însă, a devenit ținta ironiilor peste hotare.