ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un scandal bombă riscă să arunce în aer liniștea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și Bihorului. Episcopul Sofronie Drincec este acuzat că promovează în conducerea eparhiei preoți cu apucături homosexuale care contravin învățăturilor Bisericii, scrie presa bihoreană.

„Toți preoții din Bihor știu de această încrengătură, bazată pe imoralitate și corupție, dar toți aleg să tacă, fie din frică, fie din interes!”, declară, în exclusivitate pentru BIHOREANUL, preotul Ciprian Mega, parohul Bisericii Sfântul Spiridon din cartierul Rogerius.

Conslierul episcopiei Oradiei, pr. Andi Constantin Bacter s-a supărat pe colegul său pr. Ciprian Mega pentru că acesta a cerut patriarhului să nu participe preoți homosexuali la slujba de sfințire a bisericii cu hramul Sf. Spiridon din Oradea. 
 

(Conslierul episcopiei Oradiei, pr. Andi Constantin Bacter)

Drept urmare, consilierul cu pricina nu a mai mers alături de PS Sofronie Drincec la acea slujbă, iar mai târziu a făcut o plângere penală împotriva lui Ciprian Mega. Comunitatea locală LGBT din Oradea susține demersul Episcopiei Oradiei împotriva preotului Mega.

După ce și-a manifestat intenția ca la slujba de sfințire a bisericii ridicată de el să nu participe preoți homosexuali, preotul Ciprian Mega s-a ales cu o plângere penală
 
Inviere fara public: Pentru prima data in istorie, crestinii bihoreni...
 (Preotul Ciprian Mega)

Pornind de la această informație, o echipă a redacției ASTRADROM a cules mai multe informații:
 
La data de 3 octombrie 2021 a avut loc slujba de sfințire a Bisericii cu Hramul Sf. Spiridon din cartierul Rogerius, lângă piața de vest Oradea. Preotul Ciprian Mega (în foto) a trimis câteva mesaje și o scrisoare patriarhului României, PF Daniel Ciubotea, prin care acesta și-a arătat îngrijorarea față de anumite situații privind o posibilă încălcare a învățăturii de credință ortodoxă la nivelul eparhiei, legat de păcate împotriva firii.

Fotografiile cu pricina cuprindeau discuții amoroase în care erau implicați doi preoți cu ranguri în cadrul Eparhiei Oradiei, dar și o persoană dim mediul justiției. Aceste capturi de ecran circulau printre preoți pe whatsapp, unii se îngrijorau, iar alții se mâhneau de situație. Astfel, după un circuit al imaginilor prin mediul clerical bihorean, au ajuns și la preotul Mega care mâhndindu-se le-a trimis patriarhului cu rugămintea ca la biserica lui să nu slujească preoți cu astfel de înclinații.

Din informațiile pe care le deținem, am aflat că patriarhul a cerut o anchetă referitor la acest subiect. Nu se mai știe rezultatul acestei anchete, dar am aflat că preotul Andi Constantin Bacter i-a făcut o plângere penală preotului Mega pe motivul: "Violarea vieții private". Surse din cadrul clerical orădean ne spun că preotul Mega ar fi trimis la patriarhie capturi de ecran de pe telefon cu convorbiri private dubioase între Andi Bacter si un alt preot tânăr din cadrul conducerii eparhiei.

După audierea martorilor și o anchetă făcută la acea dată, procurorul care a cercetat cazul a decis că preotul Mega nu poate fi acuzat, iar dosarul a fost închis.

Recent s-a aflat că preotul Ciprian vrea să scoată un nou film "21 rubini", iar un alt procuror a redeschis dosarul. Deocamdată nu facem public numele procurorului, dar știm că este văzut cu ochi buni de către unii membri ai comunității LGBT din Oradea, cu care am purtat o discuție despre acest subiect.
 
(Filmul „21 de rubini”, în care episcopul ortodox Sofronie Drincec inspiră personajul unui prelat corupt, îmbuibat și arogant, prezintă criza societății românești și a Bisericii Ortodoxe Române)

Cine este consilierul care a făcut plângerea penală

Preotul Andi Constantin Bacter este mâna dreaptă a episcopului Sofronie. Ne punem întrebarea: "S-a simțit cu musca pe căciulă sau așa a primit ordinul?". Are 26 ani și este consilier cu probleme de mass-media al Episcopiei de Oradea. Preoții bihoreni cu care am vorbit spun că mereu apare împreună cu PS Sofronie la toate slujbele fiind poreclit "Cârjarul" deoarece el poartă și ține cârja arhierească a episcopului. Preoții nu au voie să vorbească despre nimic, toate informațiile pot fi oferite publicității doar de către consilierul cu probleme de mass-media, pr. Andi Bacter.

Clericii orădeni ne spun că PS Sofronie a ales în funcțiile de consilieri la episcopie preoți tineri fără experiență, cărora le-a dat distincții, dar pe care îi folosește pentru a-i băga la înaintare când ierarhul vrea să scoată castanele din foc cu mâna altuia.

Pr. Bacter este preot la parohia Izvorul Tămăduirii din curtea spitalului de boli infecțioase, lângă complexul universal Crișul, slujind alături de pr. Dorel Octavian Rusu. A fost câteva luni diaconul episcopului Sofronie, iar la scurt timp a devenit preot la o parohie în oraș, ceea ce nu este conform cu regulile bisericești deoarece preotul trebuie să aibă o experiență de minim 5 ani într-o parohie la sat, ca să poată candida pentru o parohie de oraș. Nici unul dintre interlocutorii noștri nu își amintește ca pr. Andi C. Bacter să fi dat vre-un examen pentru ocuparea postului pe care îl deține în prezent la oraș.

Atât pr. Bacter, cât și fostul vicar Nicolae Alexandru Pop, și alți preoți tineri cu o experiență pastorală redusă (sau deloc) au fost avansați inexplicabil, foarte repede, în structura bisericească orădeană deși, din punct de vedere teologic, nu sunt o valoare eminentă. Sunt preoți cu doctorate, vechime, experiență și pregătire teologică superioară "tinereilor" de la centrul eparhial orădean care sunt marginalizați sau ignorați de către superiorul ierarhic, în timp ce alții sunt ridicați inexplicabil în rangurile bisericești, cum e și cazul preotului Andi Bacter.

Dacă zicem ceva ne mazilesc

Preoții din eparhia Oradiei sunt mâhniți, dar și cuprinși de frică față de superiorii lor ierarhici. Am discutat cu mai mulți preoți din județul Bihor despre acest subiect, dar nici unul nu a dorit să i se facă public numele. Cei cu funcții pe la protopopiate sau pe la episcopie, refuză să discute subiectul, iar cei care trag greul prin parohii vorbesc de sub anonimat. Astfel am putea să clasificăm preoțimea bihoreană în două categorii: cei cu ranguri și relații la conducere, pe de o parte, iar pe de altă parte, cei cu vocație, dar cu teamă.

Unul dintre ei spunea cu mâhnire: "Mă tem că niște homalăi au pus stăpânire peste eparhia noastră", altul era nemulțumit că la 50 ani dacă are de rezolvat o problemă pentru parohie trebuie să facă plecăciune unor copii de 25 de ani care nu știu ce este preoția adevărată: "Trebuie să ne punem bine cu copilașii de la centrul eparhial dacă vrem să primim o aprobare sau să vorbim cu episcopul. Toate trec prin filtrul lui Mihail de la Izbuc sau pe la tinereii de la centru, dar nu avem ce face, așa e la noi. Eu trebuie să le vorbesc politicos, să le cer binecuvântare, iar ei mi se adresează la per-tu, privindu-mă de sus... În urmă cu câțiva ani, un coleg a făcut o plângere la Sibiu, iar peste câteva zile asupra lui au început persecuțiile. Evident că mitropolitul i-a trimis episcopului nostru numele preotului care a îndrăznit să își exprime nemulțumirea. Nu era despre acest subiect, dar vă spun ca să înțelegeți de ce preoții de la noi se tem să mai vorbească. Ne limităm doar la a discuta între noi și cam atât. Ne plângem și noi amarul unul altuia. Când trăia mitropolitul Bartolomeu Anania de la Cluj astfel de lucruri nu s-ar fi întâmplat."

Un alt preot, care acum e la pensie, a făcut o remarcă: "Nu este relația de părinte și fiu, cum era în timpul episcopului Ioan Mihălțan. Acum avem stăpâni, nu părinți. Dar suntem conștienți că nu avem ce să facem. Sofronie al nostru e protejatul patriarhului și a mitropolitului Streza de la Sibiu."

Preoții cu care am vorbit au văzut și ei imaginile cu convorbirea dintre cei doi "iubiți", dar nici unul nu a avut curajul să le trimită superiorilor pe linie bisericească: "Am râs și noi de prostia lor și am trimis altora. Efectiv îmi era mie rușine de rușinea lor. Dar ce să facem mai mult de atât!? Am aflat apoi că Mega de la Oradea le-a trimis la patriarh. Cred că s-a băgat singur în gura lupului. Uitațivă la sârbi. Au ieșit în stradă cu ierarhii lor pentru a lupta împotriva acestui păcat, iar la noi te asupresc, îți fac plângeri penale dacă deschizi gura. Cred că ați înțeles la ce mă refer..." spune un preot dintr-o localitate bihoreană.

Se pare că ierarhii ortodocși trăiesc cu iluzia că totul rămâne îngropat și nimeni nu știe despre ce se întâmplă la Oradea. Lumea prin oraș (dar și prin alte părți) vorbește, zvonurile circulă, neîncrederea e tot mai mare, iar plângerea penală făcută de consilierul eparhial Andi Bacter e o dovadă că lucrurile put rău de tot. Poate că așa a trebuit să se întâmple ca să ne lămurim mai bine asupra zvonurilor care circulă printre orădeni. Ne punem și noi câteva întrebari elementare: Ce a făcut rău un preot orădean pentru că a avut dorința ca la biserica lui să nu slujească homosexuali? Cu ce a deranjat aceasta pe cei de la Episcopia Oradiei? Ce a făcut rău că a semnalat unele nereguli patriarhului? De ce s-a redeschis dosarul? etc..., mai scrie ASTRADROM.
 
Reacția lui Ciprian Mega 
 
„Am dreptul de a nu-mi reprima o trăire pur omenească, aceea de a mă îngrețoșa de prezența clericilor homosexuali la slujbele Bisericii”, îi scrie Mega episcopului Sofronie.

Preotul se declară surprins de evoluția lucrurilor în defavoarea sa.
 
„Atenționarea mea nu a avut nicio urmare pe linie bisericească. Dl. X a avut, ulterior, o carieră fulminantă, învrednicindu-se cu toate distincțiile bisericești, devenind factorul decident în numirile și transferurile preoților, ascensiune pentru care nu-l recomandă nici experiența, nici vreo realizare, ci cu totul altceva”, a declarat  preotul pentru BIHOREANUL.

Ciprian Mega promite chiar să facă publică discuția în cadrul căreia episcopul Sofronie i-ar fi promis, încă din toamna lui 2020, „că va lua măsuri împotriva clericilor homosexuali din eparhie”. „Promisiunea ierarhului a fost, ca de obicei, o minciună”, spune preotul, așa încât a fost nevoit să se adreseze Mitropolitului și Patriarhului, iar acum așteaptă chiar să fie ascultat de plenul Sinodului.

Mai mult decât atât, declarându-se victima unei „campanii de denigrare”, Mega anunță, în epistola către Episcopie, că va publica și conținutul dosarului în care este cercetat:
 
„Voi face dosarul public. Nu vreau ca oamenii care mă cunosc să creadă că am fost chemat să dau declarații la Poliție pentru cine știe ce ilegalități”, justifică BIHOREANULUI Ciprian Mega.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews