ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oprirea activităților sălilor de sport în spații închise în localități unde incidența este mai mare de 4/1000 locuitori a fost contestată în instanță de Smartfit Timișoara, Curtea de Apel Timișoara dându-i câștig de cauză operatorului de fitness care a cerut anularea parțială a HG nr. 348/25.03.2021. Guvernul poate face contestație la ÎCCJ, dar avocații speră că și instanța supremă le va da câștig de cauză operatorilor de fitness din toată țara, a căror activitate depinde de această decizie.
 
„Curtea de Apel Timișoara ne-a dat câștig de cauză: suspendarea activității sălilor de sport impusă de Guvern este anulată! 

Smartfit a contestat în instanță oprirea activităților sălilor de sport în spații închise în localitățile unde incidența este mai mare de 4/1000 locuitori. Am atacat Hotărârea de Guvern care a blocat activitatea sportivă în zeci de localități din întreaga țară și am câștigat în primă instanță.

Sălile de sport au fost închise discriminatoriu față de alți operatori economici care desfășoară activitate în spații închise (saloane cosmetică, frizerie etc) și fără o analiză de risc punctuală. În termeni legali, avocații au demonstrat încălcarea de către Guvernul României a unor prevederi din Constituția României (e.g. art. 53, art. 108), din Legea 55/2020 și 136/2020 precum și ale Legii 24/2000 privind tehnica legislativă.

La dosar au fost cerute de la DSP și Ministerul Sănătății situații care să demonstreze dacă au existat focare de Covid-19 la sălile de sport din județ sau din țară, iar respectivele instituții au răspuns că nu au existat și nu au fost efectuate anchete epidemiologice.

„Trăim vremuri foarte tulburi în care este nevoie de intervenția instanțelor pentru a putea face sport, un drept fundamental al oricărui om. Am arătat de sute de ori că mișcarea fizică este un aliat în lupta împotriva virusului, dar am fost închiși abuziv din nou și din nou până când operatorii de fitness au ajuns în pragul epuizării mentale și financiare, iar clienții stau acasă cu sănătatea șubrezită” a spus Cosmin Șorban, acționar majoritar Smartfit.

De rezultatul obținut la Timișoara beneficiază operatorii de fitness din toată țara, Smartfit solicitând în contradictoriu cu Guvernul României, anularea parțială a HG nr. 348/25.03.2021, în ceea ce privește pct. 4 referitor la art. 10 punctele 1^1 și 1^2 din Anexa nr. 3 la HG nr. 293/10.03.2021, prin care se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori”, a anunțat Smartfit Studio, vineri, pe Facebook
 
Nu este singura sală de fitness care a dat în judecată Guvernul, un operator din Cluj-Napoca chemând în instanță atât Executivul, cât și CNSU. Alți sportivi au ales calea protestelor în stradă, cum s-a întâmplat la Oradea și în alte orașe.