ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, reprezentant al Arhiepiscopiei Târgoviște, critică în termeni duri deciziile recente ale autorităților politice și sanitare, privind interzicerea pelerinajelor și participarea la slujbe doar a persoanelor din localitățile unde se află lăcașele de cult. Preotul Ionuț Ghiban consideră că autoritățile  își bat joc de libertatea religioasă și prigonesc credinicioșii, deși tot ei au sfidat, în vară, normele anti coronavirus participând la întruniri și petreceri la care luau parte zeci de oameni.

Vicarul eparhial Ionuț Ghibanu, din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviștei, susține că măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus reprezintă „o cruntă batjocorire a libertății religioase”. Mai mult el acuză autoritățile că se folosesc de pandemie pentru „prigonirea credincioșilor”.

Comentariul preotului Ionuț Ghibanu vine în contextul în care secretarul de stat Raed Arafat a anunțat marți seara că sărbătorile religioase vor fi organizate doar cu credincioșii din localitatea în care se află lăcașul de cult.

„Iată că, din păcate, acești responsabili consideră că manifestarea libertății religioase constituie o problemă pentru lupta cu noul coronavirus, deși la petrecerile și întrunirile lor, unde mai mereu nu au respectat nicio măsură sanitară de ei înșiși impusă, ne-au arătat un dispreț teribil față de orice norme!”, a scris preotul într-o postare pe rețea de socializare.

Preotul Ghibanu a lansat o lungă tiradă împotriva celor care, în opinia sa, urmăresc să lovească „în libertatea religioasă”

„Interzicerea organizării și desfășurării de procesiuni religioase în spații deschise, precum și staționarea în apropierea lăcașelor de cult este numai una din noile decizii ale Comitetului pentru situații de urgență din Municipiul București, ce, cu siguranță, se va extinde și la nivelul unor județe. La aceasta se adaugă și declarația domnului Arafat că la slujbele de Crăciun vor putea participa numai credincioșii din aceeași localitate”, și-a început preotul tirada împotriva autorităților.

El a continuat pe același ton arătând că prin aceste măsuri, menite să restrângă răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, autoritățile ar urmări să limiteze libertatea religioasă a cetățenilor.

„După ce două luni, credincioșii nu au avut voie să meargă în biserici și în cimitire, iată că noi măsuri cu vădită tentă antireligioasă sunt adoptate rapid. Ceea ce guvernanții de astăzi de la noi fac este tocmai să limiteze unul dintre drepturile fundamentale ale oricărei societăți civilizate și democratice și anume libertatea religioasă”, a scris Ionuț Ghibanu.

El a mai precizat că pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioșilor, cărora li se interzice accesul la toate marile manfestări religioase din această perioadă, precum Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dumitru din Basarabi etc.

„Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioșilor. Dar, eu stau și mă întreb, oare aceștia nu își dau seama că vor răspunde pentru aceste decizii? Domnilor, cât vă mai bateți joc de noi credincioșii? Câtă răbdare credeți că putem să mai avem? Chiar nu vă e frică de poporul acesta credincios?”, a mai scris Ionuț Ghibanu, vicarul Arhiepiscopiei Târgoviștei.