ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A fost pentru mii de copii și părinți un sfânt în halat alb. Considerat geniu al chirurgiei pentru intervențiile medicale în premieră pe care le realiza, doctorul Alexandru Pesamosca a murit într-o cămeră mică a Spitalului "Marie Curie”, înconjurat de vrafuri de cărți, fără să fi adunat, aici pe pământ, nicio avere. Acum, un preot din Vâlcele propune ca "Îngerul copiilor", cum era cunoscut marele chirurg, care se considera doar "un instrument al lui Dumnezeu", să fie canonizat. Drept "Blândul doctor fără de arginți"
 
Preotul spune că ideea i-a venit de la Dumnezeu și că e nevoie de implicarea a numeroși români pentru ca doctorul Pesamosca să fie trecut în rândul sfinților. „A fost o inspirație divină, eu nu-mi însușesc absolut nimic, meritul e de sus, al lui Hristos. Dumnezeu mi-a dat gândul bun, într-o seară de noiembrie, și gândul acesta a fost în continuare propovăduit virtual”, a spus tânărul preot, conform stiricovasnamedia.ro.

Deși are prieteni, unii dintre ei mari muzicieni, care au fost salvați în copilărie de mâinile binecuvântate ale medicului, gândul despre Alexandru Pesamosca i-a venit părintelui  fără să fi vorbit cu cineva pe această temă sau să fi văzut vreo fotografie a „Îngerului Copiilor”.

„Eu, nevrednicul părinte Vasile Antonie, propun canonizarea blândului doctor fără de arginți, Alexandru Pesamosca – îngerul copiilor”, scria pe 23 noiembrie părintele pe pagina sa de Facebook, povestind că medicul a făcut 45.000 de operații și a salvat de la infirmitate pe viață sau chiar de la moarte mii de copii, dintre care unii fuseseră declarați inoperabili de către alți medici. Mesajul preotului covăsnean a fost distribuit de peste 2.200 de ori.

"Îngerul copiilor", cum îi spuneau părinții celor pe care i-a tratat doctorul Pesamosca, a murit în 2011. "Tata Pesi", cum îi mai spuneau micuții vindecați de el, și-a dedicat întreaga viață copiilor, operând peste 50.000 de pacienți, în cele șase decenii, cât a lucrat la Spitalul "Marie Curie" din Capitală.

"Tâlharul de pe cruce a omorât toată viața lui și i-a fost de ajuns o singură frază, iar Iisus a deschis raiul cu el. Omul ăsta a salvat zeci de mii de copii și din cei inoperabili. Suntem banali noi ca popor dacă în continuare căutăm minuni ale morților, fără să ne raportăm la ce au reprezentat ei în timpul vieții. Aia e minunea. Poți să mergi la el la mormânt, să pui mâna pe crucea mormântului, n-o să-ți facă niciodată piciorul la loc, dar o să-ți dea gând bun să mergi la un coleg de-al lui să te vindece”, completează părintele Antonie.

Ca să poată fi canonizat, propunerea preotului Vasile Antonie trebuie să fie trimisă întâi Episcopiei Covasnei și Harghitei. Aceasta o va trimite apoi Mitropoliei Ardealului, urmând ca ultimul cuvânt să-l aibă comisia de canonizare a Sfântului Sinod.