ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Sevilla, a urmărit îndeaproape evenimentele desfășurate în localitatea Pedrera, provincia Sevilla, încă de la declanșarea acestora, și menționează că, de la începutul tensiunilor, în 6 ianuarie, nu au fost înregistrate solicitări de asistență consulară.


„Reprezentanții Consulatului General al României la Sevilla s-au aflat în legătură permanentă, încă de la producerea incidentului, cu subdelegatul Guvernului din Sevilla, cât și cu comunitatea românească din Pedrera, de o manieră proporțională cu amploarea evenimentelor”, se arată într-o precizare a MAE transmisă  STIRIPESURSE.RO.


În prezent, menționează ministerul, situația din localitate se înscrie în parametrii normali, autoritățile locale și comunitatea gestionând cu responsabilitate momentele de tensiune. '„De menționat că nu au fost înregistrate solicitări de asistență consulară în această perioadă", precizează MAE.

Ambasada României la Madrid și Consulatul General al României la Sevilla mențin în atenție situația din Pedrera, pentru a se asigura de respectarea drepturilor cetățenilor români din localitate, se mai arată în precizarea MAE.

Sâmbăta trecută au fost raportate altercații în orașul spaniol Pedrera între localnici și cetățeni români, după un accident rutier urmat de o agresiune ai cărei autori au fost români.

Trei români aflați într-un autoturism implicat într-un accident rutier ușor au agresat doi spanioli aflați în cealaltă mașină în timpul disputei ce a urmat. Cei trei români au fost arestați, dar gestul lor a provocat furia unor localnici din Pedrera, care au ieșit în stradă cerând să se ia măsuri împotriva comunității de români din acest oraș situat aproape de Sevilla.


Unii protestatari au devenit violenți și au distrus și răsturnat autoturisme ale românilor. Forțele de ordine au intervenit și au arestat șapte protestatari.

Primarul din Pedrera, Manuel Nogales, a cerut populației „să nu ia justiția în propriile mâini” și să lase autoritățile să-și facă treaba. „Și mie mi-ar plăcea să văd oameni împușcați. (...) Dar nu putem face acest lucru”, a spus el, sub tensiunea momentului, în fața unui grup de localnici vehemenți, idee pe care a repetat-o de mai multe ori.

Citește și: Început de an senzațional pentru Simona Halep: Pe ce sumă uriașă va pune mâna și cine va fi noul său sponsor

Manuel Nogales a admis ulterior că a folosit un limbaj „foarte nefericit", dar secretara generală a Partidului Socialist spaniol (PSOE) din Sevilla, Verónica Pérez, i-a cerut "demisia imediată" într-o postare pe Twitter, în care a inclus și o înregistrare video cu secvențe ce conțin respectivele declarații ale lui Manuel Nogales. Acesta a refuzat să-și dea demisia.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a anunțat, joi, că o delegație oficială se va deplasa "de urgență" la Sevilla, pentru a analiza cazul comunității românești din localitate.


 
Citește mai mult