ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Ultimul lucru de care avem nevoie în această lume dificilă și plină de provocări în care trăim este să mai adăugăm un factor care să divizeze oamenii.”

Pe fondul implementării în unele provincii canadiene a cerințelor privind certificatul de vaccinare, un doctor profesor de la Universitatea din Toronto a declarat public că „pașapoartele de vaccinare” sunt inutile și vor duce la creșterea fricii, a anxietății și a divizării societății, arată LifeSiteNews.

Dr. Kerry Bowman, expert în bioetică și în sănătate globală, vorbește deja de câteva luni despre efectele sociale ale pașapoartelor de vaccinare, criticând public implementarea politicilor privind aceste certificate COVID-19 și spunând că astfel de „pașapoarte” „creează segregare, birocrație și, deseori, nu se bazează pe dovezi”.


În ultimele săptămâni, guvernul din Quebec și-a dezvăluit intenția de a impune certificatul de vaccinare COVID-19 din toamnă, în cazul în care va apărea un nou focar de răspândire a virusului, sau a unei variante a acestuia, în rândul populației. 

„Pașaportul de vaccinare va fi utilizat dacă, și numai dacă, transmiterea sau focarele ne îndreptățesc să facem acest lucru într-un anumit sector de activitate sau într-un anumit teritoriu”, a declarat ministrul Sănătății, Christian Dubé.

Deși serviciile publice și cele considerate esențiale de către guvernul Legault nu vor fi restricționate, altele, precum sălile de sport, barurile, concertele, evenimentele sportive și festivalurile ar putea fi încadrate la categoria de risc „moderat” sau „ridicat”, restrângând accesul doar la persoanele injectate cu ambele doze de ser Covid.

Administrația provinciei Manitoba a inițiat un sistem bazat pe un „card de imunizare”, pentru cei care dețin un card de sănătate din Manitoba și care „au făcut toate dozele necesare de vaccin” (adică, în cazul Pfizer, ModeRNA sau AstraZeneca, ambele doze). Solicitanților li se reamintește să aștepte cel puțin două săptămâni de la ultima doză înainte de a solicita certificatul, pentru a fi considerați „complet vaccinați”.

În forma actuală, sistemul scutește persoanele care posedă un astfel de certificat de cerințele de carantină atunci când călătoresc între provincii, acordându-le și o mai mare libertate de a-și vizita prietenii și familia în spitale.

Cererea pentru certificate a fost atât de mare, încât site-ul guvernului afișează acum un avertisment, informându-i pe solicitanții de pașapoarte că există întârzieri în producția de carduri și recomanându-le versiunea digitală a acestora, care „este disponibilă pentru utilizare imediată”, timp în care certificatele fizice „vor fi trimise prin poștă de îndată ce vor fi disponibile”.

Persoanele din Manitoba care decid să nu se vaccineze sunt avertizate că „este posibil să nu poată participa la anumite activități la care pot avea acces doar persoanele complet imunizate. Vi se recomandă insistent să continuați să practicați distanțarea fizică, să purtați o mască și să reduceți contactul cu persoanele din afara casei dumneavoastră”.

Dr. Bowman a criticat abordarea guvernului din Manitoba, explicând că menținerea unor restricții pentru cetățenii care nu fac „vaccinurile” va exercita o presiune imensă asupra lor, forțându-i, practic, să se vaccineze. 

„Există această anxietate că toată lumea va avea nevoie de unul. Iar eu nu sunt sigur că vom avea nevoie de vreunul”, a afirmat profesorul. Manitobenii vor simți, fără îndoială, că „dacă nu îl vor deține, vor avea o viață cu totul și cu totul limitată”.

„Ultimul lucru de care avem nevoie în această lume dificilă și plină de provocări în care trăim este să mai adăugăm încă un factor care să divizeze oamenii”, a adăugat Bowman. 

În ceea ce privește programul de pașapoarte al Quebecului, Bowman a subliniat că este esențial ca guvernul să demonstreze de ce este necesar să se dovedească imunitatea la COVID-19 pentru a participa la activități normale, descriind demersul ca fiind „un fel de îndemn pentru generația tânără să se vaccineze”.

„Dar trebuie să prezentați dovezi convingătoare că e nevoie să faceți acest lucru. Orice lucru care creează divizări printre oameni este foarte problematic, iar libertatea de mișcare este un principiu democratic despre care nu se pomenește”, a spus el.

„Există îngrijorări de ordin etic cu privire la pașapoartele vaccinale și cred că, dacă le folosim în țara noastră, trebuie să existe o justificare solidă pentru aceasta”, a declarat dr. Bowman pentru CityNews Montreal. „Unde mergeți la o cafea, unde mergeți să luați cina, unde mergeți să beți ceva - toate acestea sunt monitorizate.”

„Unii oameni ar spune "Și ce dacă?". Dar problema este că vă sunt monitorizate toate deplasările.”

Deși personal se declară în favoarea vaccinării, dr. Bowman își pune, totuși, întrebarea: „Dacă cineva chiar nu dorește să se vaccineze sau nu se simte în siguranță să se vaccineze, este corect să i se restricționeze mișcările?”.