Un tânăr profesor de pictură încearcă, ajutat și de câțiva elevi de la Palatul Copiilor din municipiul Râmnicu Vâlcea, să realizeze cea mai mare icoană pe sticlă, într-o încercare de a intra în Cartea Recordurilor. Artistul Adrian Luță a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității București,  unde a studiat pictură și restaurare. A absolvit masterul în același domeniu, iar acum este doctorand la Facultatea de Litere a aceleiași universități. Are zeci de lucrări, care mai de care mai frumoasă, scrie Agerpres.

Lucrarea are o înălțime de aproximativ opt metri și o lățime de șase metri, fiind formată din trei icoane de dimensiuni mari în care sunt înfățișate atât scene biblice, dar și imagini ale sfinților și ale lăcașurilor de cult din Vâlcea.

„Este un triptic, adică trei icoane foarte mari, fiecare având diametru de 1,80 metri pe 2,40 metri. Tematica este specifică zonei. Cea centrală este cu Isus Christos, cu Învierea și cu alte scene din viața Mântuitorului, cea de-a doua este cu Antim Ivireanul, care a fost episcopul Râmnicului și cu biserici din județ, iar cea de-a treia va fi cu Sfântul Calinic de la Cernica, și el fost episcop al Râmnicului, și, la fel, cu biserici din Vâlcea. Aceste două icoane vor completa de fapt icoana centrală. E ceva nou pentru că toate cele trei icoane sunt compuse din două registre: o scenă mare în centru, care constituie tema principală și alte imagini mai mici în jur, care sunt secundare”, a precizat profesorul Adrian Luță, inițiatorul acestui demers.

Crescut într-un mediu teologic, artistul din Râmnicu Vâlcea, acum în vârstă de 27 de ani, spune că visează la acest plan încă din liceu.

„Ideea a plecat de când aveam 16 ani, eu crescând practic în biserică. Tatăl meu, care a fost pictor de biserici, mă lua cu el prin diverse șantiere de pictură bisericească și acolo am văzut tot felul de scene, astfel că mi-am zis să fac și eu o icoană pe așa ceva. (…) Ca pictor poți fi nemuritor prin artă, prin ceea ce lași în urmă. Am lucrat la această lucrare cu materiale foarte scumpe ca să reziste peste ani. Eu aproximez că ea va ține încă 100 de ani după ce o facem noi, iar dacă va fi ținută în medii bune, poate chiar mai mult. Acesta a fost și scopul pentru care am vrut să fac asta, ca să nu trăiesc degeaba pe pământ și să las ceva în urma mea care să dăinuie. I-am implicat și pe elevii mei pentru că am dorit să facem ceva și pentru orașul acesta care, cel puțin pe mine, m-a format și pentru care am un respect deosebit”, a mai spus profesorul vâlcean

Lucrarea a fost începută în urmă cu aproximativ trei luni, în momentul de față fiind realizată pe jumătate, autorul ei sperând să o termine în primăvara anului viitor pentru ca reprezentanții Guiness Book să o poată omologa odată cu o altă lucrare pe care Adrian Luță a început-o în centrul municipiului Râmnicu Vâlcea și care presupune pictarea celor 58 de panouri fonice stradale din plexiglas, amplasate lângă Podul Vinerii Mari. Până acum, acesta a pictat aproape 30 dintre ele, dar până la finele lunii aprilie spune că le va termina și pe celelalte, pentru această lucrare fiind deja inițiate demersurile către Cartea Recordurilor.

„M-am gândit că dacă voi omologa recordul mondial cu panourile de plexiglas din centrul orașului și cei de la Guiness Book tot vin aici, să nu vină doar pentru unul, ci pentru două sau chiar trei recorduri. Mai e de omologat și cupola de vitraliu a lui Gheorghe Dican de la Biblioteca Județeană și cred că ar putea să le includă pe toate.
 
Primăria municipiului este cea care se ocupă de aceste demersuri, costurile pentru omologare fiind foarte ridicate. M-am interesat și, numai pentru deplasarea delegației de la Guiness Book din America până aici costă 5000 de dolari, pentru omologare mai fiind nevoie de încă 400 de euro. Recordul mondial nu va fi deci pe numele meu, ci va fi trecut sub tutela Primăriei și a Palatului Copiilor”, a mai spus Luță.

În prezent, recordul mondial pentru cea mai mare icoană pe sticlă este deținut tot de un român – pictorița din Arad Aurelia Bobocel, care a fost inclusă în Cartea Recordurilor în 2004 pentru o lucrare de 2 metri lungime și 1,08 metri înălțime.