ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un program conceput pentru a despăgubi canadienii pentru leziunile provocate de vaccinuri a plătit 2,779 milioane de dolari de când a început să accepte cereri de despăgubire, în urmă cu 19 luni, potrivit CBC.

Potrivit site-ului web al Programului de sprijin pentru leziuni provocate de vaccinuri (Vaccine Injury Support Program - VISP), 50 din cele 1.299 de cereri depuse până în prezent au fost aprobate, iar 18 cereri respinse au fost contestate la 1 decembrie 2022. Cererile de despăgubire sunt aprobate atunci când o comisie de examinare medicală stabilește o legătură probabilă între un vaccin recent autorizat de Health Canada și „leziuni grave și permanente".

Ross Wightman-FOTO tilu-  din Lake Country, B.C., a fost unul dintre primii solicitanți de despăgubiri aprobate de VISP. Bărbatul în vârstă de 41 de ani a fost spitalizat cu sindromul Guillain-Barré (GBS) - o afecțiune rară și uneori fatală care afectează sistemul nervos - la doar câteva zile după prima și singura sa doză de vaccin COVID-19 de la Oxford-AstraZeneca: „Mi s-a spus prin program că sunt prima persoană pentru tot ce este legat de acest lucru. Așa că sunt vârful de lance", a spus el.

VISP acoperă canadienii care au primit un vaccin în Canada la 8 decembrie 2020 sau după această dată, cu excepția celor vaccinați în Quebec, unde există un program provincial. 

Solicitanții sunt frustrați de întârzieri

Fără a da o cifră exactă, Wightman a declarat că a primit aproape de suma maximă posibilă de plată VISP, de 284.000 de dolari pentru durere și suferință. Acest lucru înseamnă că cererea sa, care a fost aprobată în mai 2021, reprezintă aproape 10% din totalul banilor distribuiți de program până în prezent. „O frustrare majoră, a declarat Wightman, este durata de timp pe care VISP o ia pentru a procesa o cerere.Știu că o mulțime de oameni din comunitate cu care am vorbit sunt într-o barcă similară și încă au probleme", a spus Wightman. „Unii sunt respinși din diverse motive, iar alții așteaptă pur și simplu orice fel de plată sau comunicare din partea VISP cu privire la stadiul în care se află cazul lor." 

Potrivit site-ului VISP „termenele pentru o determinare a eligibilității și a sprijinului vor depinde de natura și complexitatea cererii".

Julian Scholefield din Summerland, B.C., este, de asemenea, critic cu privire la ritmul VISP. Tatăl a doi copii, în vârstă de 45 de ani, se bazează pe un scaun cu rotile pentru a se deplasa, după ce spune că a paralizat de la brâu în jos, la câteva zile după ce a primit a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech COVID-19 în iulie 2021. 

El a depus o cerere de despăgubire în octombrie 2021 și nu a primit încă o notificare de aprobare sau de respingere: „Mi-a fost atribuit un asistent social [VISP] în decembrie '21 și am trimis toate chitanțele și analizele mele medicale .. detaliile pe care le-au cerut în ianuarie '22. Și din ianuarie 2022, am urmărit destul de regulat și fie nu primești niciun răspuns, fie primești un răspuns întârziat care spune [să] aștepți și să vezi." Scholefield nu a putut să se întoarcă la slujba sa de manager senior la o cramă. În același timp, cheltuielile pentru lucruri precum adaptarea casei și a vehiculului său pentru a se putea deplasa continuă să se adune.
 
  A man sitting in a wheelchair in an olive T-shirt in a fenced yard containing a tree and plants in a planter smiles at the camera
 
„Intrăm în gaură în fiecare lună", a spus el. „A fost extrem de frustrant faptul că nu pot face nimic în această privință. Sunt prins aici într-un scaun cu rotile, cu dureri constante și nu primesc niciun fel de ușurare." Scholefield a spus că a contactat mai multe niveluri de guvernare pentru sfaturi despre cum să accelereze procesul, fără niciun răspuns semnificativ. „Fie nu primesc absolut niciun răspuns din partea guvernului, fie primesc doar o scrisoare de răspuns în care mi se mulțumește pentru preocupare și îmi urează mult noroc în viitor."
 
Wightman a fost ușurat că cererea sa VISP a fost acceptată în cele din urmă. Dar banii nu vor rezolva realitatea de a trăi fără senzație în mâini, picioare și partea inferioară a picioarelor, ca să nu mai vorbim de povara mentală pe care rănirea cauzată de vaccin le-a provocat atât lui, cât și soției sale: „Treizeci la sută dintre persoanele care suferă de Guillain-Barré ajung să fie conectate la aparate de menținere a vieții", a spus el. „Eu voi avea nevoie de asistență medicală și [voi avea] cheltuieli pentru tot restul vieții mele".