ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe dintre cele mai respectate emisiuni TV, filme și opere literare din Marea Britanie au fost incluse pe o listă de opere care ar putea încuraja simpatiile de extremă dreapta, întocmită de programul de combatere a terorismului „Prevent", finanțat de contribuabili și condus de guvern, scrie Zerohedge. 

După cum relatează The Daily Mail, operele unora dintre cei mai mari scriitori ai lumii au fost incluse ca exemple de semne de avertizare privind potențialul extremism, printre care Shakespeare, Chaucer, Milton, Tennyson, Orwell, Huxley, Kipling și Edmund Burke. Programul emblematic Prevent, care a făcut recent obiectul unui audit dur, a inclus comediile Yes Minister și The Thick Of It, filmul epic de război din 1955 The Dam Busters și chiar Operele complete ale lui William Shakespeare ca posibile semnale de extremism.

Prevent este o parte esențială a strategiei britanice de combatere a terorismului ca mijloc de protecție împotriva „persoanelor vulnerabile care sunt atrase în comportamente criminale". În termeni practici, aceasta impune organismelor publice, inclusiv școlilor și poliției, obligația legală de a identifica persoanele care ar putea deveni extremiste și de a interveni în viața lor înainte de a fi prea târziu. În cazul în care instituțiile locale găsesc o persoană care riscă să devină terorist, echipele Prevent folosesc mentori specializați sau alte programe de sprijin pentru a le schimba viața.
 
Se presupune că operele de ficțiune erau „texte cheie" pentru „naționaliști”. Scriitorul de dreapta Douglas Murray a obținut lista completă și a descoperit că una dintre cărțile sale a primit un steguleț roșu de la Prevent.

El a scris în The Spectator:

„Un anumit număr de cărți sunt evidențiate, a căror posesie sau lectură ar putea indica o gândire greșită gravă și, prin urmare, o potențială radicalizare. Se pare că RICU [Unitatea de Cercetare, Informare și Comunicare a Prevent ] este atât de departe de adevăr încât crede că cărțile care identifică problema pe care ea însăși a fost înființată pentru a o aborda sunt, de fapt, o parte a problemei."

Scenaristul serialului House of Cards- Culisele Puterii, Andrew Davies, a declarat:

Pare aproape o glumă. House Of Cards a fost de fapt o viziune satirică asupra politicii de dreapta. Această listă include mai mult sau mai puțin întregul canon clasic al literaturii și unele dintre cele mai bune programe de televiziune britanice realizate vreodată."
 
 Alte opere de ficțiune care au fost semnalate includ Stăpânul inelelor de JR Tolkien, 1984 de George Orwell și Agentul secret de Joseph Conrad. Potrivit lui Andrew Roberts, un prezentator și istoric, cărțile care au fost semnalate se află pe „lista de lectură a oricărei persoane care dorește o educație civilizată, liberală și cultă".

„Include unele dintre cele mai mari opere din canonul occidental și, în unele cazuri - cum ar fi "Agentul secret" al lui Joseph Conrad - critici puternice ale terorismului. Burke, Huxley, Orwell și Tolkien au fost cu toții scriitori antitotalitari."

Lista a apărut în urma unei revizuri majore, comentată de William Shawcross:

Raportul său, publicat la începutul acestei luni, a criticat schema Prevent, în valoare de 49 de milioane de lire sterline pe an, afirmând că aceasta aplică un „dublu standard" amenințărilor islamiste și celor de extremă dreapta, acordând prioritate celor din urmă. Potrivit BBC, dl Shawcross a declarat că a fost în mod constant incapabil să determine câte organizații comunitare care primesc o parte din bugetul Prevent au avut vreun impact.

„Finanțarea se îndreaptă prea des către proiecte generice care se ocupă de coeziunea comunității și de infracțiunile motivate de ură, iar puține [organizații comunitare] ar putea fi văzute public ca contestând discursul extremist. Unele au promovat narațiuni extremiste, inclusiv declarații care par a fi simpatizante pentru talibani.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat:

„Ministrul de Interne a precizat că Prevent se va asigura acum că se concentrează asupra amenințării cheie a terorismului islamist, precum și că va rămâne vigilent în ceea ce privește amenințările emergente. Am acceptat toate cele 34 de recomandări [din analiza Shawcross] și ne angajăm să ne protejăm țara de amenințarea reprezentată de terorism."

Ministrul de interne Suella Braverman a declarat în fața parlamentarilor că Prevent are nevoie de o reformă majoră: „Prevent a dat dovadă de timiditate culturală și de o ezitare instituțională de a aborda islamismul de teama acuzației de islamofobie. Prevent trebuie să se concentreze exclusiv pe securitate, nu pe corectitudinea politică".