ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Având la bază romanul intitulat „Petkana” (Cuvioasa Parascheva.), publicat și în România, un regizor sârb va realiza primul lung metraj despre Sfânta Parascheva. Cineastul, surprins zilele acestea la Iași, la Sărbătoarea Sfintei Parascheva, a explicat de ce a ales să realizeze o producție cu acest subiect.

Hadzi Aleksandar Djurovici realizează un film de lung metraj despre viața Sfintei Parascheva iar scenele documentare realizate în timpul pelerinajului de la Iași vor fi incluse la finalul peliculei, scrie Basilica.  Filmul se va intitula „Sfânta Parascheva. O cruce în deșert”.

Regizorul a subliniat că Sfânta Parascheva este foarte cunoscută și iubită în Serbia și în toată regiunea balcanică. „Când vorbești despre sfinți, totul pare o legendă, un basm, dar când vezi atâția oameni care după atâtea secole se adună în continuare aici pentru a o celebra și a se ruga Sfintei Parascheva, acest lucru conferă poveștii o adeverire mai puternică”.

„Fac un film care se bazează pe un roman scris de mama mea, se numește «Petkana» (Cuvioasa Parascheva, n.r.) și a fost publicat și în România. Cred că este prima dată când cineva face un film de lung metraj despre Sfânta”, a spus Djurovici. Regizorul a explicat că filmările se desfășoară în România, Serbia și în pustiul Iordanului, acolo unde a trăit Sfânta Parascheva. 

Djurovici are în plan să finalizeze pelicula până în toamna anului 2020.

Potrivit imdb,  filmul de debut al regizorului, „Love Comes After”, a avut premiera la Belgrad FEST în 2013 și a câștigat premiul la Festivalul de film Beverly Hills  la categoria „Cel mai bun regizor”. A fost, de asemenea, nominalizat la Premiul pentru cel mai bun film străin și la premiul pentru cel mai bun regizor la NYCIFF, în 2013. Filmul său de ficțiune „The Bloody Lilly of the Valey” a fost în selecția oficială de la Festivalul de Film de la Motreal din 2015. Documentarul realizat de cineastul sârb „Tu pleci, eu voi rămâne!” s-a aflat în programul oficial al competiției de documentare din cadrul Festivalului de film de la Moscova din 2016.