ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este luni dimineața și vă aflați în Hong Kong la o cafea cu noul dvs. șef, un robot virtual dotat cu inteligență artificială. Între timp, clona ta digitală participă la o altă ședință în numele tău, luând notițe pe care le vei revizui mai târziu, dar tu lucrezi de fapt din dormitorul tău din Rio de Janeiro, este un joc de imaginație propus de euronews în deschiderea unei știri sinistre.

Poate părea desprins dintr-un roman științifico-fantastic, dar acesta este viitorul muncii promis de metavers și de NetDragon, o companie chineză care a numit recent un robot umanoid virtual cu inteligență artificială în funcția de director executiv prin rotație al filialei sale emblematice, Fujian NetDragon Websoft.

Metaversul, adesea supranumit următoarea versiune a internetului, promite o lume virtuală 3D în care oamenii intră prin intermediul căștilor de realitate virtuală (VR) și realitate augmentată (AR) pentru a face afaceri, a petrece timpul și a se juca prin intermediul avatarurilor sau hologramelor lor virtuale.

Această companie de inteligență artificială reconstruiește și cartografiază fețele umane pentru a crea avataruri metaversale mai realiste.

NetDragon Websoft, compania chineză de jocuri de noroc care și-a câștigat o reputație cu jocuri precum Eudemons Online, Heroes Evolved, Conquer Online și Under Oath, pariază puternic pe această nouă lume digitală și pe tehnologiile aferente.

„Din punctul nostru de vedere, metaversul este aici pentru a rămâne, iar un CEO AI face parte din planul de a intra acolo. Facem acest lucru pe bune", a declarat vicepreședintele companiei, Dr. Simon Leung, pentru CNBC în septembrie.


Numirea lui Tang Yu, numele robotului virtual CEO bazat pe inteligență artificială, „este o mișcare de pionierat în utilizarea inteligenței artificiale pentru a transforma managementul corporativ și pentru a face un salt al eficienței operaționale la un nou nivel", a declarat compania într-un comunicat, adăugând că aceasta reprezintă o „etapă majoră" pentru a deveni o „organizație metaversală".

Ce va face mai exact Tang Yu?

Compania a declarat că robotul umanoid va „simplifica fluxul proceselor, va spori calitatea sarcinilor de lucru și va îmbunătăți viteza de execuție".

Tang Yu va funcționa, de asemenea, ca „un hub de date în timp real și un instrument analitic pentru a sprijini luarea rațională a deciziilor în operațiunile zilnice și pentru a permite un sistem mai eficient de gestionare a riscurilor".

În plus, „se așteaptă ca Tang Yu să joace un rol esențial în dezvoltarea talentelor și în asigurarea unui loc de muncă corect și eficient pentru toți angajații".

„O vom lua pe Tang Yu pentru a ne ajuta să conducem compania, iar apoi vom putea muta resursele pe care le avem făcând treaba ei în alte segmente care ne vor ajuta să creștem afacerea", a declarat Leung.

Declarația nu a oferit detalii cu privire la faptul dacă Tang Yu va lua decizii independente în calitate de director executiv sau dacă robotul va fi supravegheat de un om. Compania nu a răspuns solicitării de comentarii din partea Euronews Next.

Anunțul său lasă să se întrevadă schimbările profunde pe care le-ar putea suferi locurile noastre de muncă dacă și când companiile vor îmbrățișa cu adevărat munca la distanță și metaversul.

Cum ar putea arăta munca în metavers

La locul de muncă din metavers, am putea lucra de oriunde din lume, datorită realității augmentate și senzorilor de mișcare care ne fac avatarurile digitale să acționeze ca noi. De asemenea, spațiul nostru de lucru ar putea fi personalizat în funcție de ciudățeniile și preferințele noastre.

Acest lucru ar putea elimina nevoia de spații și echipamente fizice de birou și de echipamente fizice, precum și nevoia de a intra în contact unii cu alții, față în față.

Colegii care lucrează în locații geografice separate ar putea colabora ca și cum s-ar afla fizic în aceeași încăpere, cu caracteristici precum tablouri digitale interactive pentru brainstorming.

Anul acesta, Microsoft a început să lanseze Mesh, un sistem pentru întâlniri virtuale cu realitate augmentată care va fi integrat în Teams.

Osborne Clarke, un cabinet juridic internațional care oferă servicii pe toate aspectele juridice, inclusiv probleme legate de ocuparea forței de muncă, protecția datelor și lucrul hibrid, a publicat un raport privind metaversul în 2021. Acesta spune că ajută deja companiile să planifice pentru această lume nouă și curajoasă.

Clienții noștri au uneori probleme legate de ocuparea forței de muncă și îi ajutăm să le rezolve, dar lucrăm cu ei și pentru a prezice care vor fi problemele în următoarele șase luni, în următoarele 12 luni, pentru ei", a declarat Olivia Sinfield, partener la Osborne Clarke, pentru Euronews next.

„Cu ceva precum metaversul, este cu adevărat crucial ca ei să înceapă să planifice și să se pregătească pentru asta acum, motiv pentru care trebuie să ne ocupăm de asta, astfel încât să putem avea aceste conversații cu clienții noștri".

Noua economie virtuală: ce înseamnă ascensiunea Metaversului? Riscurile pentru sănătate ale locului de muncă din metavers

În ciuda potențialelor beneficii pe care le poate oferi spațiul de lucru metaversal, cum ar fi posibilitatea de a alege mai liber unde locuiești, reducerea costurilor de deplasare și eliminarea aproape completă a nevoii de birouri fizice, apare o îngrijorare: va fi bun pentru noi?

Biroul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat deja că metaversul ar putea prezenta riscuri pentru sănătatea publică.

„Petrecerea mai mult timp online, conectați la metavers cu ajutorul gadgeturilor, poate reduce nivelul de activitate fizică și le oferă agenților de publicitate mult mai multe modalități de a promova produse nesănătoase, cum ar fi mâncarea nesănătoasă, tutunul sau alcoolul", a declarat la începutul acestui an, într-o declarație, Dr. Kremlin Wickramasinghe, șeful interimar al Biroului european al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile, într-o declarație.

Dar implicațiile asupra sănătății ar putea fi mult mai profunde decât reducerea activității fizice și expunerea la publicitatea nesănătoasă.

Comportamentul social uman este important pentru sănătatea și supraviețuirea noastră, iar cercetările arată că tulburările psihiatrice implică adesea o anumită perturbare a comportamentului social normal. Acest lucru se datorează faptului că suntem creaturi sociale - este în ADN-ul nostru, iar hormonii noștri sunt concepuți pentru a impulsiona angajamentul social.

Pandemia de coronavirus a evidențiat deja riscurile unei interacțiuni mai puțin directe, la fel ca și ascensiunea social media.

Numeroase studii au avertizat că utilizarea excesivă a unor platforme precum Facebook, Instagram și TikTok ar putea provoca simptome de depresie, comportament adictiv, singurătate și anxietate.

De asemenea, am fost alertați cu privire la modul în care munca la distanță agravează izolarea.