ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Copiii geniali din orfelinatele românești au șansa, în această vară, să-și împlinească un vis: acela de a merge într-o tabără, unde vor beneficia de programe de educație dedicate descoperirii și dezvoltării pasiunilor și talentelor. Inițiativa aparține Asociației Gifted Center Kristopher, care, în acest sens, lansează un apel către toți cei care doresc să contribuie financiar la sprijinirea acestui demers. 

Președintele asociației, Lajos Kristof, el însuși crescut în centre de plasament, scrie, într-un text postat pe Facebook, că tabăra de excelență pentru copiii abandonați va aduce împreună, și în acest an, 20 de astfel de copii, printre care și cei proveniți din sistemul de plasament familial, asistență maternală, care vor petrece, timp de șapte zile, alături de mentori pregătiți în biologie, educație, psihologi acreditați, muzică, art-terapie, inventică, scurt-metraj, dans, antreprenoriat și educație financiară, mentorat individual.
 
Pentru că asociația sa organizează încă din 2008 programe și tabere specializate în antrenarea și dezvoltarea talentelor și pasiunilor la copii, începând cu vârsta de trei ani până la adolescență (15 ani). 

Astfel, în cadrul taberei din acest an, timp de o săptămână, copiii vor elabora un jurnal personal în care își vor proiecta viitorul social și profesional, despre învățăturile pe care le-au găsit.

„Timp de șapte zile vrem să descoperim cele mai ascunse talente care pot fi antrenate în cadrul programului mare a Școlii de Excelență Kristopher printr-un spectacol artistic ( teatru, expoziții cu lucrări, picturi și invenții). Timp de șapte zile, copiii vor realiza un scurt metraj care va fi promovat în cadrul emisiunilor TV, un jurnal al copiilor care vor să reușească, un mesaj de încurajare pentru toți copiii și tinerii aflați în sistemul de protecție a copilului”, scrie promotorul acestui demers pe pagina sa de Facebook.

Tabăra de excelență va avea loc în perioada 16-22 iulie, la Corbeni, județul Argeș. Atelierele de dezvoltare personală, teatru, art-craft, surprizele din fiecare seară, antrenamentul spiritual, emoțional și fizic îi vor ajuta să-și găsească un scop în viață.

Mentorii îi vor ajuta să găsească inspirație și forță pentru a-și găsi menirea și talentul, lucruri care îi vor ajuta să supraviețuiască, să-și depășească condiția, să se descopere pe sine. ”Printr-un mediu educațional altfel, copiii vor găsi în mentorii programului sprijin și consiliere permanentă, în care ei vor avea șansa să le adreseze întrebări, despre felul în care pot depăși traumele abandonului. Vom avea subiecte despre terapia iertării”, se spune pe blogul kristoflajos.com.

Cei care doresc să sprijine financiar un proiect destinat copiilor abandonați, dar care viseaasă să răzbească în viață, o pot face prin donații depuse în contul Asociației Gifted Center Kristopher, al cărei motto este că „Lipsa de educație, training specializat, consiliere centrată pe individ dezvoltă acel bulgăre al generațiilor de copii pierduți” (CUI: 37743683, Str. Săvinești, nr.27, Voluntari, jud. Ilfov; cont în lei: RO91RNCB0753154996880001 SWIFT:RNCBROBU, deschis la Sucursala BCR, Vitan, București, sector 3, Șoseaua Mihai Bravu, nr. 325, la parter).
 
Lajos Kristof este unul din tinerii care au reușit, procent destul de mic. Crescut de mic în centrele de plasament, tânărul este licențiat în relații internaționale și studii europene, antrenat în educația copiilor supradotați, cu master în psihologia clinică și psiholog în formare (a doua facultate în curs de finalizare) este președintele Asociației Gifted Center Kristopher.
 
Discipol al maestrului Florian Colceag (supranumit antrenorul de genii), Lajos Kristof a fost nominalizat pentru premii în educație, drepturile copilului și sănătate. De curând a fost nominalizat printre top 10 cei mai buni educatori bărbați de grădiniță. Este laureat al mai multor premii în literatură și jurnalism.