ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inițiatorii săi l-au numit ”muzeul viu”. Alții îi spun ”experiment sociologic”. Este vorba de un sat dacic, o comunitate rurală în care oamenii vor trăi precum strămoșii daci, în bordeie din piatră, și vor supraviețui din creșterea animalelor și cultivarea pământului

Buzăul  poate reveni un reper pe harta turistică grație unui proiect început de preotul Mihail Milea, un pasionat de istorie locală. Fundația pe care o conduce a pus bazele unei așezări rurale, pe un deal din comuna Năeni, unde locuitorii vor trăi precum strămoșii daci, în bordeie din piatră, și vor supraviețui din creșterea animalelor și cultivarea pământului.
 
Primele locuințe dacice au fost construite deja pe un teren pus la dispoziție de primăria Năeni pe dealul Tigoarea, la un kilometru distanță de o necropolă dacică și Biserica dintr-o piatră. Sunt două bordeie din piatră de Năeni, proptite într-un mal de pământ, așa cum construiau dacii din aceste zone. 
arhaice, relatează stiridebuzau.ro.
 
În interior se află o sobă din cărămidă, mese și scaune din lemn, iar pe jos este dușumea din lemn. ”Pe interior, pereții au și zidărie din beton, ascunsă cu pietre, procedeu folosit pentru consolidarea locuințelor”, spune Marian Apostol, primarul localității Năeni.

Mai mult AICI.