ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un senator USR de Iași acuză Primăria orașului-capitală a Moldovei că este „autoarea unei multiple orori culturale” și că promovează revizionismul teritorial, după ce o hartă a Regatului României Mari a fost afișată pe gardul unui parc de joacă dintr-un cartier ieșean, având lipite însemnele Casei Regale a României și Primăriei Iașilor. Useristul mai are neobrăzarea și să denunțe amplasarea bustului poetului național Octavian Goga în Parcul Copou și să pluseze chestionând Casa Regală a României dacă promovează revizionismul sau antisemitismul (sic!). Useristul Marius Bodea, aflat într-o vizibilă criză de identitate, îmbrățișează atitudini anti-românești crezându-le anti-rusești și lansează un atac împotriva hărții interbelice a Regatului României - o atitudine care nu poate decât să convină Moscovei, care a luat României Basarabia și Bucovina exact în același fel în care ia astăzi teritorii din estul Ucrainei - pentru a-și acoperi răfuieli politice meschine cu primarul de Iași, Mihai Chirica, fost social-democrat, actual liberal devotat pentru un nou mandat. Cum a ajuns harta României tuturor românilor, făurite prin Marea Unire de la 1918, vehicul de atacuri sub centură între lighioanele politice din Iași, care se străduiesc să-și afișeze strident solidaritatea cu Ucraina în timp ce împroașcă ură împotriva românilor de la adăpostul funcțiilor publice ale statului român, veți putea citi în delirul de mai jos,  care echivalează românismul cu putinismul și naționalismul cu antisemitismul:

„Primăria Municipiului Iași este singură sau în complicitate cu Ateneul Iași (care se mândrește cu Patronajul Casei Regale a României) autoarea unor multiple orori „culturale", iar așa-zisa hartă a României mari, cu teritorii care au aparținut pentru o perioadă de timp mai lungă sau mai scurtă statului român în diverse etape ale sale, afișată pe gardul unui parc de joacă pentru copii, întrece parcă orice limită. O întrece pentru că apare într-o perioadă în care populația civilă ucraineană este măcelărită de trupele rusești, iar milioane de ucraineni au fost obligați să devină refugiați. Motivul este tocmai revizionismul istoric, teritorial practicat de Putin și Federația Rusă. Harta pretinsă a României mari afișată cu însemnele Primăriei Municipiului Iași și ale Casei Regale, sub sigla „Iași, oraș regal" este exact același lucru, la o scară mai mică: o formă de revizionism teritorial. Este linia putinistă de propagandă care a pătruns în România, prin AUR, și vânturată pe rețelele sociale.

PNL Iași are la conducerea sa un istoric, pe Alexandru Muraru, care deține și calitatea de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei. Mihai Chirica și directorul Ateneului Iași sunt colegii săi de partid, doi indivizi care promovează revizionismul teritorial și istoric, personalitățile antisemite ale istoriei și discursul AUR. Chirica a fost, de altfel, nașul politic al lui George Simion. Sunt curios ca istoric și președinte de filială ce părere are despre faptele celor doi subordonați politici ai săi. La fel, aș fi curios dacă și Casa Regală a României se raliază la discursuri revizioniste, la promovarea unor personalități antisemite.

Motivul pentru care astăzi Rusia a invadat Ucraina ține, în mare măsură, de revizionismul istoric. În demența sa, Vladimir Putin vrea să șteargă cu buretele destrămarea URSS, să întoarcă istoria la niște vremuri pe care mintea sa și a colegilor KGB-iști le văd drept ideale. La fel cum mai avem și noi nostalgici comuniști. Și Lenin, și Stalin, și Ceaușescu și-au condus popoarele prin nopți de crimă, nu prin lumină.

Al Doilea Război Mondial a fost provocat de acțiunea revizionistă a statelor învinse în Primul Război Mondial. Este motivul pentru care prin tratatele de pace au fost fixate frontierele naționale și s-a decis inviolabilitatea acestora. Orice formă manifestă de revizionism istoric în epoca noastră, înseamnă prostie în stare pură sau fanatism ideologic (ne întrebăm ce denotă faptul că pui virgula între subiect și predicat sau că iei apărarea unor granițe trasate de Stalin și a consecințelor pactului Molotov-Ribbentrop, repudiate până și de Rusia, dar se pare că nu și de USR, n.r.). Este istorie de nivel de gimnaziu și mă rușinez că mai sunt necesare, în 2022, asemenea precizări, însă ultima tâmpenie iscată de Primăria Municipiului Iași în siajul istoriei mă obligă, pur și simplu.

Ateneul Iași este autorul moral al amplasării în Copou a bustului lui Octavian Goga, un personaj istoric care a condus un guvern a cărui principală agendă de guvernare era antisemitismul. Așa cum spunea istoricul ieșean Adrian Cioflâncă, cronologic vorbind, a fost al doilea guvern eminamente antisemit din Europa, după cel nazist. (este condamnabil faptul că poetul pătimirii românilor ardeleni este supus oprobiului nu al maghiarilor sau austriecilor, ci chiar al românilor moldoveni! Pe de altă parte, a acuza de „nazism” acolo unde este doar „naționalism” este o tactică putinistă curios de întâlnit ca metodă de lucru printre anti-putiniștii de la USR, n.r.)

Alte fapte ale aceluiași Ateneu Iași patronat „regal" de Mihai Chirica țin de sfera patologicului sau ridicolului (cine vorbea!, n.r.). Atâtea slujbe de pomenire ale unor personalități trecute la cele veșnice de sute de ani s-au organizat prin Ateneu la Eternitatea, că zile în șir Chirica a stat mai mult prin cimitir decât în biroul său de la Primărie”, a scris Marius Bodea (USR), marți, pe Facebook. El se arată, astfel, nu doar anti-român, ci și anti-clerical, neputând să sufere slujbele B.O.R. întocmai precum colegul său Caramitru junior, alt userist care s-a jurat că nu mai calcă pragul Bisericii și, la scurt timp, a devenit sperjur cu ocazia participării la slujba de înmormântare a propriului său tată
 
De menționat că orice comentariu pro-românesc la această postare a lui Marius Bodea este aprig cenzurat de useristul aciuat în Senatul României și bugetat de taxele și impozitele plătite nu de ucraineni, ci de contribuabilii români. Iar dacă totuși vă veți hazarda să comentați, riscați să deveniți putiniști sau „auriști” chiar dacă nu erați.