ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele de Apărare ale Israelului au lansat o anchetă după ce a apărut o înregistrare video în care un soldat israelian împușcă și rănește un palestinian cu handicap mental în apropiere de orașul Hebron din Cisiordania ocupată, transmite CNN.

Tarek Abu Abed, cunoscut de prieteni și familie ca "Ghazzawi", se îndrepta marți spre casă când a fost oprit de trei soldați și i s-a cerut un act de identitate, a declarat marți, prin telefon, fratele lui Tarek, Diaa Abu Abed, pentru CNN.

"Oricine îl întâlnește pe Tarek își poate da seama imediat că are nevoi speciale", a spus Diaa Abu Abed. "Creierul lui funcționează ca al unui copil".

Când Tarek Abu Abed le-a spus bărbaților că nu are acte de identitate, a urmat o ceartă care a culminat cu împușcarea lui Tarek, potrivit fratelui său.
 


IDF a confirmat pentru CNN că soldații israelieni au fost implicați în incidentul prezentat în videoclip și a declarat că poliția sa militară investighează întâlnirea.

"Pe baza informațiilor inițiale disponibile, se pare că în timpul unui control care a fost efectuat mai devreme astăzi în apropierea orașului Hebron, un palestinian a fost împușcat în picior și a fost evacuat pentru a primi tratament medical", a declarat FDI într-un comunicat.

Videoclipul, care este filmat pe o stradă de la incident, pare să arate momentele de după ce Tarek a spus că nu are acte de identitate. În ea se văd trei bărbați în uniforme militare stând deasupra unui bărbat care este în patru labe și lângă un bărbat în cămașă roșie, identificat de Diaa ca fiind prietenul lui Tarek.

"Bărbatul din videoclip îmbrăcat în roșu a venit să-l apere pentru a le spune soldaților israelieni că fratele meu are nevoi speciale", a declarat Diaa Abu Abed. "Este cunoscut în rândul comunității pentru dizabilitățile sale mintale. Soldații au refuzat să îl asculte".

Bărbații aveau puștile îndreptate spre Tarek Abu Abed, iar strigătele pot fi auzite. Abu Abed pare să încerce să se ridice în picioare, în timp ce mai mulți locuitori din zonă privesc. Apoi se ridică și se apropie de unul dintre bărbați, părând agitat. Un al doilea bărbat se apropie apoi de Abu Abed din spate.

Se aude o împușcătură, iar Abu Abed se prăbușește la pământ. Se zbate de durere, în timp ce doi dintre bărbați continuă să îndrepte armele spre el.

Diaa Abu Abed a declarat că un spectator l-a chemat, iar el a ajuns la fața locului la scurt timp după aceea.

Societatea Semilună Roșie Palestiniană a precizat marți, într-o declarație, că a transportat la spital un bărbat de 34 de ani din Qalqas cu o rană de glonț în picior.

Tarek Abu Abed a suferit o hemoragie puternică și a fost supus unei intervenții chirurgicale la picior, a declarat fratele său.

Războiul dintre Israel și Hamas s-a extins din ce în ce mai mult în Cisiordania, cu atacuri ale coloniștilor și ciocniri soldate cu sute de palestinieni morți.

Cel puțin 256 de palestinieni au fost uciși de trupele israeliene sau de coloniști israelieni în Cisiordania și în Ierusalimul de Est începând cu 7 octombrie, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.