ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tânăr din Sète, Franța, cu un istoric al bolilor alergice, a murit la 9 ore după ce a primit primul vaccin Pfizer împotriva Covid-19. Tatăl său a atribuit moartea sa vaccinului, în timp ce sursele medicale o atribuie în mod concordant unei alergii alimentare severe, relatează Yahoo France

Este o moarte tragică. Luni seara, Maxime Beltra, un tânăr de 22 de ani din Sète, a murit la câteva ore după ce a primit prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19, potrivit informațiilor Midi Libre.

A doua zi după deces, pompierii au anunțat că tânărul a fost victima unei "reacții alergice de tipul edemului Quincke, asociat în general cu o alergie, adesea alimentară". Angioedemul se traduce prin umflarea rapidă a pielii și a membranelor mucoase din zona capului și a gâtului și trebuie tratat ca o urgență, potrivit site-ului Asigurărilor de Sănătate. 

Potrivit informațiilor site-ului actu.fr, tânărul ar fi indicat în timpul vaccinării că are antecedente alergice și au fost luate toate precauțiile necesare, în special monitorizarea la fața locului prelungită peste cele 15 minute recomandate după inoculare. În absența oricărei reacții la sfârșitul monitorizării, cel care a primit pentru prima dată vaccinul a fost lăsat să plece acasă și, după ce a ingerat medicamentele prescrise în cadrul tratamentului zilnic pentru boala sa, Maxime Beltra a intrat în comă înainte de a muri. 

Parchetul din Montpellier a declarat miercuri, pentru Franceinfo, că a fost deschisă o anchetă judiciară pentru stabilirea cauzei morții și că va fi efectuată o autopsie pentru a determina cauza decesului. Dar procurorul general din Montpellier, Fabrice Bélargent, a declarat că "probabil că nu va fi concludent". "Chiar dacă se stabilește în final că decesul a fost rezultatul unei alergii, s-a stabilit deja că tânărul a absorbit un aliment pentru care avea o alergie cunoscută cu puțin timp înainte de deces", a spus procurorul. 

Contactat de Yahoo News, doctorul Jerome Marty, medic generalist și șef al Uniunii Franceze pentru Medicină Liberă (UFML), a declarat că este dificil de comentat fără dosarul medical, dar a exclus ipoteza unui șoc anafilactic: "Nu putem ști dacă are legătură cu vaccinul, dar a murit la 9 ore după injecție, iar 9 ore după vaccin pentru un șoc anafilactic este foarte târziu. De obicei, se întâmplă în decurs de o oră. Deci, dacă are legătură cu vaccinul, nu este vorba de un proces de șoc anafilactic, ci de altceva."

Intervievată de Ouest France în aprilie anul trecut, Dr. Isabelle Bossé, medic alergolog și președinte al Sindicatului Alergologilor din Franța (Syfal), a explicat că nu există nicio contraindicație la vaccinare pentru persoanele care suferă de alergii la angioedem: "Reacția alergică cunoscută sub numele de "angioedem" este doar simptomul, este necesar să se cunoască ce alergen provoacă aceste reacții, dar alergiile la polietilenglicol sunt rare, deci nu există o contraindicație la vaccinare. " În ceea ce privește alergiile alimentare, alergologul precizează că "toate vaccinurile sunt autorizate, deoarece nu există nicio legătură între alergiile alimentare și componentele vaccinurilor".

Contactat de Le HuffPost, șeful centrului de farmacovigilență din Montpellier, profesorul Jean-Luc Faillie, a declarat că ancheta încă în curs de desfășurare "este foarte mult orientată spre o problemă de alergie alimentară care nu pare să aibă legătură cu vaccinarea [. ...] Probabil că a existat o expunere la un alergen care a avut loc după vaccinare [...] Ancheta este încă în curs de desfășurare, dar, în acest moment, suntem foarte departe de imputarea vaccinului", a conchis Jean-Luc Faillie. În câteva zile, ANSM va da verdictul și va anunța dacă decesul este sau nu legat de vaccin.