ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ActiveNews anunță apariția unui volum inedit semnat de scriitorul Sergiu Ciocârlan: „Cuviosul Părinte Nil Dorobanțu cel nebun pentru Hristos”.

Cartea, apărută cu binecuvântarea ÎPS Serafim Joantă, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, constituie o remarcabilă sinteză a vieții și a scrierilor Părintelui Nil, prin care ni se descoperă un uriaș duhovnicesc de talia Sfântului Gavril Georgianul cel nebun pentru Hristos.

Cuprins în ceata fericiților nebuni pentru Hristos, Părintele Nil a reprezentat, într-o epocă de mari constrângeri, vocea conștiinței neamului românesc, fiind mărturisitor al dreptei credințe și mucenic al prigoanei comuniste, un uriaș ascet dăruit de Dumnezeu cu mari daruri pe care le-a pus în slujba iubirii de aproapele.

Multă vreme, personalitatea Părintelui Nil Dorobanțu a stat sub semnul controverselor iscate, pe de o parte, de lipsa unei cercetări academice oneste, iar pe de altă parte, de înrâurirea unor decizii ideologice din anii ’50-’60, pe care le moștenim, din nefericire, și astăzi. Cartea are forța să depășească toate aceste blocaje, propunând nu o cercetare științifică seacă, ci o investigație realizată cu acribie, temeinic argumentată și de un real folos duhovnicesc, fapt care face ca lectura să fie deosebit de antrenantă.

O astfel de sinteză era absolut necesară în peisajul editorial de astăzi, deoarece avem datoria restituirii chipului autentic al unor Părinți a căror lucrare duhovnicească nu s-a pliat pe direcția impusă Bisericii Ortodoxe Române de către autoritățile comuniste.

Securitatea, ajutată și de agenții de influență din spațiul bisericesc, a creat scenarii controversate care s-au suprapus peste chipul autentic al acestor Părinți duhovnicești. Astfel, decenii de-a rândul, ne-a fost livrată o imagine mincinoasă, întrețesută cu tot felul de mitologii, care s-a insinuat ca fiind reprezentativă în evaluarea unor Părinți duhovnicești precum: Sfântul Arsenie de la Prislop, Părintele Ioan Iovan, Părintele Ilarion Argatu sau Părintele Visarion Iugulescu.

Considerăm proniator acest volum, întrucât vedem că Dumnezeu poartă grijă de poporul Său și nu lasă ca minciuna să dăinuie la nesfârșit, ci scoate la lumină chipul adevărat al plăcuților Săi. Nu-i deloc întâmplător că această carte vede lumina tiparului în aceste timpuri de tulburare, căci, așa cum spune autorul în Introducere, „în ultimă instanță, atragem încă o dată atenția asupra acestui fel de nevoință ascetică, devenită tot mai rară în zilele noastre, dar și asupra faptului că România a dat, în secolul al XX-lea, trei astfel de fericiți nebuni pentru Hristos. Dacă socotim la adevărata lor valoare cuvintele Sfântului Paisie Aghioritul, am putea înțelege că aceasta nu a fost o întâmplare, ci lucrarea proniei dumnezeiești în istoria acestui neam românesc: «Astăzi oamenii sunt fără frână. Mai demult, când existau și nebuni pentru Hristos, erau mai puțini nebuni în lume. Nu cumva ar trebui să-i rugăm pe nebunii pentru Hristos să-i facă bine pe cei ce sunt într-adevăr nebuni și să apară alți nebuni pentru Hristos?».1

Poate fi socotită ca o iconomie a lui Dumnezeu cu neamul nostru, care, prin cei trei fericiți nebuni pentru Hristos, a pus frână unei istorii care se ducea vertiginos la vale. Dumnezeu a rânduit astfel, ca trei români să poarte nevoința aceasta aspră a nebuniei pentru Hristos într-un veac fără frână, după cum spune Sfântul Paisie Aghioritul, tămăduind pe cei ce nimeni altcineva nu i-ar fi putut tămădui și ajutând cumva întreg neamul omenesc să se reașeze în rosturile cele de Dumnezeu rânduite.

Nu este deloc puțin lucru faptul că într-o perioadă a istoriei când nebunia pentru Hristos aproape a dispărut în sânul altor neamuri, la noi s-a arătat cu multă putere, descoperindu-ne astfel, în timpurile acestea, un destin și o misiune a neamului românesc în vremurile din urmă”.

Volumul poate fi achiziționat din magazinul online al revistei „Familia Ortodoxă”, AICI