ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre fortificațiile construite de Regele Carol I, cu scopul de a proteja Bucureștiul de un război cu rușii, a fost scoasă la licitație pentru suma de 400.000 de euro. Deși are un potențial socio-cultural și istoric colosal, Ministerul Culturii nu a introdus fortificația în circuitul turistic, iar acum construcția zace în uitare.

Anunțul licitației sună în felul următor:

„Teren intravilan in suprafata totala de 17.199 mp (cu deschidere la șosea de 120 m), construcție subterană denumită FORT in suprafața de 3.294,30 mp si construcție anexă în suprafata de 38,74 mp situate în oraș Bragadiru, pe DNCB Km 48, jud. Ilfov”.
 

Mai exact este vorba de o executare silită a unei firme, Munplast SA, care a intrat in faliment și căreia îi sunt scoase la licitație bunurile pentru a putea fi acoperite datoriile. Se pare că licitația, din lipsă de cumpărători, s-a tot amânat, potrivit site-ului Turism Istoric.

Licitația, cu prețul de pornire 400.000 de euro, anunțată din luna noiembrie 2021, nu a fost încă adjudecată.

Forturile sunt însă în paragină, pline de gunoaie, pe alocuri, iar reparațiile ar costa statul zeci de milioane de euro. Mulți dintre bucureștenii care le-au descoperit spun că ar veni mai des în vizită la forturi dacă ar fi amenajate pentru turism, a scris Epoch Times România.
  

Publicația de profil Turism Istoric a făcut o prezentare a situației bateriilor și forturilor:

„Ridicate cu un mare efort financiar (INCLUSIV PLATA EXPROPRIERILOR) în vremea Regelui Carol I si sub atenta supraveghere a lui Henri-Alexis Brialmont, un renumit arhitect militar belgian care-a realizat și centura de apărare a Anversului și a Liegeului, la momentul „botezului focului” acestea au fost abandonate din mâinile dușmanilor, Capitala fiind predată fără alte lupte afară de cele de pe Neajlov.  Centura de fortificații fusese ridicată după niște standarde care in 1916 erau, mare parte depășite. În plus armamentul pus de armata română înainte de Primul Război Mondial, fusese demontat încă de la moartea lui Carol I si dus in alte zone de apărare, astfel incat folosirea fortificatiilor era inoportună. Totuși, nemții, care știau de eforturile grozave ale regelui Carol I, erau pregătiți pentru un asediu lung al Bucureștiului la finalul lunii noiembrie 1916 și nu la o predare necondiționată a orașului. Rapoartele militare arată că aduseseră tehnică militară suplimentară pentru a străpunge această cetate”. Citiți mai multe detalii AICI.
 
În prezent, rețeaua de fortificații are mai mulți proprietari: armata, diverse ministere, consilii locale, primăria Capitalei, firme private. O parte dintre forturi sunt în stare bună, altele sunt inundate sau într-o stare avansată de degradare.
 
Pentru a le proteja, în special pe cele proprietate privată, de rechinii imobiliari, și pentru a se putea face un proiect de reabilitare, Direcția Județeană a început, din 2004, procedura de clasare pe lista monumentelor istorice, mai transmite Epoch Times România.