ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Municipiul Oradea beneficiază de fonduri nelimitate pentru promovarea imaginii orașului din partea conducerii sale. Numeroasele proiecte accesate de conducerea orașului aduc un plus de valoare arhitecturii orașului dar omit latura istorică și culturală.
 
De notorietate sunt comportamentele față de statuia lui Mihai Eminescu, a Independenței, Emanoil Gojdu și Mihai Viteazul. Celor care merg să viziteze Oradea, le sugerăm să viziteze  și statuia  marelui voievod Mihai Viteazu care se află în poziția din prima imagine,  la Compania de Apă de pe strada Barcăului nr.202.
 
 
Vizitați municipiul Oradea. Nu uitați de statuia lui Mihai Viteazul

Primarul din 2019, Ilie Bolojan, a avut ambiția de a da jos statuia marelui voievod pentru a face pe plac casei regale și a folosit  soclul proprietare al asociației Mihai Viteazul pentru a posta statuia regelui Ferdinand. Procesul deschis de Asociația Mihai Viteazul împotriva Primăriei Oradea care se pare că nu vrea să recunoască dreptul de proprietate se află în plină desfășurare.

Recent, Consiliul Județean Bihor a semnat, la sediul instituției, contractul pentru proiectarea Centrului Cultural Multifuncțional cu firma care a câștigat concursul de soluții, Stefano Pozzi & Partners SRL. Toate bune  și frumoase dar președintele CJ Bihor nu vrea să existe Ansamblul Folcloric Crișana și a făcut recurs la decizia instanței care repunea în drepturi acest ansamblu.
 
 
 
 

Desființarea Ansamblului Crișana s-a votat în august, 2021 și a fost adoptată în CJ Bihor cu 23 de voturi pentru. Grupurile de consilieri PSD și UDMR au votat împotrivă.
 

Insistența cu care Bolojan vrea desființarea ansamblului folcloric Crișana ridică mari semne de întrebare în ce privește actul cultural românesc din județul Bihor. Din palmaresul lui Bolojan nu lipseste nici desfințarea revistei Familia la care a debutat Mihai Eminescu. Taman în  anul în care revista Familia a împlinit 155 de ani de existență.  Urmare a numeroaselor campanii de presă, turiștii care vizitează Oradea vor  putea vedea statuia lui Mihai Eminescu  ținută ascunsă în dulap de scânduri timp de aproape 7 ani.