ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a afirmat la 145 de ani de la nașterea lui Brâncuși, în comunicatul său oficial, ca România a depus la UNESCO dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, pentru a fi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Și premierul Florin Cîțu s-a exprimat laudativ pe această temă, a Ansamblului de la Târgu Jiu.

Dosarul de înscriere în UNESCO a ansamblului de la Târgu Jiu realizat de Constantin Brâncuși se află pe masa celei de a 44-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO, unde se vor lua decizii legate de siturile asociate conflictelor recente, a declarat oficial și deputatul Mihai Weber, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, conform unui comunicat publicat de Camera Deputaților.  

ActiveNews a dorit să prezinte cititorilor săi această inițiativă lăudabilă. Așadar am solicitat Ministerului Culturii, pe 19 aprilie, să ne ofere spre consultare dosarul propus de România pentru nominalizarea Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

După fix 10 zile de la cererea noastră, ne-a parvenit un mesaj straniu de la Ministerul Culturii. Iată-l:

În 29-04-2021, 10:35 AM, MInisterul Culturii a scris:

Stimate Domnule Roncea,  

Având în vedere solicitarea formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, transmisă Ministerului Culturii și înregistrată de Biroul Comunicare și Dialog Social cu nr. 115/19.04.2021, vă informăm că răspunsul la solicitarea dumneavoastră nu poate fi comunicat în termenul inițial de 10 zile, urmând să-l primiți în termen de maximum 30 de zile, conform art. 16 alin. (c) din Normele Metodologice de aplicare a  Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public, cu modificările și completările ulterioare.

Cu stimă,  

Biroul Comunicare și Dialog Social

Bd. Unirii nr 22, sector 3,

Tel. 021/222.82.91

De ce spunem că mesajul ar fi straniu? Pentru că este cu adevărat ciudat ca un Dosar despre care se afirmă că este întocmit de mai mulți ani și chiar că ar fi fost și depus „pe masa” Comitetului UNESCO să nu poată fi găsit în Ministerul Culturii timp de 10 zile, fiind necesare alte 20 de zile pentru a ni se trimite un fișier dintr-un calculator, o chestiune aflată, teoretic, la un click distanță. Și totuși, fișierul nu ne-a ajuns nici după cele 30 de zile prevăzute de Lege.

În urmă cu 3 (trei) zile am adus aminte onor Ministerului Culturii că timpul a expirat.

Au mințit Cîțu, Gheorghiu și Weber? Există dosarul sau nu există? Și dacă există de ce nu este prezentat public?

Legea e categorică. Culmea, trebuie respectată și de angajații statului. Deci, unde e Dosarul?