ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul ungar a recunoscut pentru prima dată, joi, că a cumpărat programul de spionaj Pegasus, care este folosit pentru a spiona politicieni din opoziție, activiști sau jurnaliști, relatează Agerpres.

''Ministerul de Interne a cumpărat soft-ul'', a declarat în fața presei Lajos Kósa, președintele Comisiei de Apărare și Securitate din parlamentul ungar și membru al Fidesz, partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban, informează sursa citată.

Programul de spionaj Pegasus transformă efectiv telefoanele mobile în dispozitive portabile de spionaj. Acesta permite clienților săi să preia controlul asupra smartphone-ului unei persoane vizate și să pornească camerele și microfoanele fără ca proprietarul telefonului să știe. De asemenea, permite accesul la fotografii, date de localizare și alte informații importante stocate pe telefon.

Sandor Pinter, ministrul ungar de interne, a declarat în fața comisiei lui Kosa că serviciile de securitate din Ungaria au folosit Pegasus doar cu permisiunea fie a unui judecător, fie a Ministerului Justiției.

Cu toate acestea, Agnes Vadai, legislator al opoziției, a declarat că Pinter a refuzat să spună dacă jurnaliști sau politicieni au fost vizați de statul ungar cu programul de spionaj Pegasus. De asemenea, ea a precizat că procesul-verbal al ședinței de joi a fost clasificat până în 2050.