ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viceministrul ungar de externe Tamas Menczer le-a cerut liderilor locali din raionul Muncaci din vestul Ucrainei ”să înceteze imediat atrocitățile anti-maghiare, precum hărțuirea și lipsirea minorității etnice ungare de drepturile sale”, informează agenția MTI, citată de 3dots.

Potrivit hungarytoday.hu, oficiali locali ucraineni au organizat îndepărtarea din orașul Muncaci a statuii păsării Turul (un simbol ungar), au fost înlăturate cu sprijinul poliției ucrainene drapele de pe sediile administrative în două sate ucrainene cu populație majoritar maghiară.

De asemenea, sursa citată mai informează că au fost șterse inscripțiile în maghiară ale unei școli de fotbal finanțată de Ungaria într-unul din acele sate și directorul unei școli maghiare din Muncaci a fost demis.

Dacă Ucraina vrea să fie o membră a Uniunii Europene, atunci este inacceptabil să hărțuiască sistematic o minoritate etnică și să o priveze de drepturile sale.

Nu înțelegem deloc cum deciziile și măsurile anti-ungare ajută în Ucraina războiul împotriva Rusiei”, a scris pe Facebook secretarul de stat în ministerul ungar de Externe, Tamas Menczer.

”Îndemnăm liderii locali să înceteze imediat atrocitățile anti-ungare(...) să facă toate eforturile, fără întârziere, pentru ca măsurile anti-ungare să fie retrase și să fie restabilită starea de fapt”,  a continuat în mesajul său secretarul de stat,.