ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria este nemulțumită de restrângerea drepturilor minorităților naționale din Ucraina și amenință cu retragerea sprijinului acordat pentru Volodimir Zelenski. În opinia oficialilor de la Budapesta, oficialii de la Bruxelles trebuie să ia cât mai rapid atitudine, potrivit RomâniaTV.

„Văd că, deși a început un nou an, atitudinea de război nu se schimbă și predomină aceeași atmosferă de război. 

Poziția noastră este clară: este nevoie de pace, cât mai curând posibil. (…) Cu cât cineva se află mai departe de Ucraina din punct de vedere geografic, cu atât mai puțin simte în mod direct efectele războiului, prin urmare, este posibil să existe cu atât mai puțin angajament pentru obținerea păcii cât mai curând posibil.

Orice decizie care ar putea duce la prelungirea sau potențiala escaladare a războiului este împotriva intereselor noastre, de aceea, nu credem că este o idee bună să creștem livrările de arme, dar în același timp, nu împiedicăm implementarea deciziilor Uniunii Europene în acest sens.

Este inadmisibil ca directori de școli și profesori de naționalitate maghiară să fie concediați brusc, în număr mare, fără nicio justificare, iar instituțiile să fie obligate la înlăturarea simbolurilor naționale maghiare. Toate acestea sunt semne ale unui atac anti-maghiar grav, concentrat.

Toate aceste lucruri sunt inacceptabile, iar în acest sens, măsuri ar trebui luate nu numai de către noi, maghiarii, ci și de către Uniunea Europeană. Este inadmisibil să susții că aceasta este o problemă bilaterală.

Atacurile concentrate care au loc împotriva maghiarilor și măsurile anti-maghiare vor face ca în perioada următoare pentru Ungaria să devină dificilă luarea unor decizii care înseamnă sacrificii pentru sprijinul Ucrainei.

Prin urmare, ne așteptăm ca Ucraina să respecte drepturile comunității naționale maghiare, (…) și ne așteptăm, de asemenea, ca și Uniunea Europeană să acționeze în acest sens”, a afirmat ministrul de Externe al Ungariei,  Peter Szijjártó.