ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit opiniei emise de Institutului pentru Cercetarea Minorităților din cadrul Academiei Maghiare de Științe, secuii nu reprezintă o minoritate etnică, ci sunt parte integrantă a națiunii maghiare. Așa a afirmat recent  într-o emisiune de pe postul public ade știri M1, un cercetător din cadrul institutului, transmite publicația Punctul, prelutat de blogul dantanasa.ro.

Balázs Dobos a subliniat că această opinie a fost emisă după ce o persoană privată a inițiat un proces de recunoaștere a minorității secuiești din Ungaria.

Ultimul cuvânt pe această temă îl are Parlamentul Ungariei, care va decide dacă, prin modificarea legii privind minoritățile naționale, va recunoaște secuii ca fiind o naționalitate distinctă, a adăugat cercetătorul.

Ca explicație, acesta a specificat că este nevoie de semnătura a o mie de cetățeni maghiari pentru a iniția ca legislativul să recunoască un grup, în mod oficial, ca fiind o minoritate distinctă. În prealabil este nevoie însă de solicitarea unei poziții din partea academiei.

Dacă acest lucru se va întâmpla, recunoașterea secuilor ca parte a națiunii maghiare nu înseamnă doar o rescriere grosolană a istoriei, un fals abominabil, ci și un pas decisiv al Ungariei în direcția realipirii Transilvaniei la Ungaria, scrie pe blogul său jurnalistul Dan Tanasă.

Proiectul autonomiei teritoriale pe criterii etnice a așa-zisului ținut secuiesc reprezintă în fapt doar un prim pas către o țintă mult mai mare, aceea a ruperii Transilvaniei de România și realipirea ei la Ungaria. Secuii nu au fost niciodată parte a națiunii maghiare. La fel ca și o mare parte a românilor, aceștia au fost maghiarizați, în mare parte după evenimentele din 1848.

Documentele istorice vorbesc despre o înțelegere a maghiarilor, sașilor și secuilor din Transilvania, Unio Trium Nationum (1437), care a dus la excluderea românilor din viața publică a acestei provincii istorice (pentru documentare recomand una din multe lucrări ale academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române aici). O mărturie la fel de importantă cu privire la separarea clară existentă între secui și maghiari o constituie și un document din anul 1438, semnat de Lorand Lepeș, vicevoievodul Transilvaniei, prin care acesta recunoaște Unio Trium Nationum (Turda, 6 Februarie, 1438), subliniază jurnalistul.