ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul de la Budapesta a ales joi, pentru prima dată, o femeie la președinția Ungariei, în persoana lui Katalin Novak, în vârstă de 44 de ani, pentru o perioadă de cinci ani, cu sprijinul voturilor partidului de guvernământ Fidesz, informează Știri pe Surse

Katalin Novak, fost ministru al familiei, a primit 137 de voturi pentru din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputați), în timp ce candidatul opoziției, Peter Rona, a primit doar 51 de voturi.

În primul ei discurs în calitate de președintă aleasă, Katalin Novak a promis să fie „o bună șefă de stat care să apere familia ca fundament al suveranității”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă invazia rusă în Ucraina”.

Prima femeie președinte din Ungaria își va prelua efectiv mandatul peste două luni, la data de 10 mai 2022. Nu doar la vest, ci și la est ne învecinăm cu o republică a cărei conducere este exercitată de o femeie, Maia Sandu, șefa administrației prezidențiale de la Chișinău. La București, prima femeie care a candidat pentru o asemenea funcție a fost Viorica Dăncilă, care a pierdut în fața lui Klaus Iohannis la scrutinul din 2019. De asemenea, custodele Coroanei României este tot o femeie, principesa Margareta.