ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe și al comerțului exterior din Ungaria, a reacționat azi, la o emisiune difuzată la postul public de televiziune M1 din Ungaria, la declarațiile premierului României, Mihai Tudose.

Premierul român a comentat miercuri seara la Realitatea TV strădaniile maghiarilor de a obține autonomia, declarând, printre altele că : "Voi avea aceeași atitudine ca atunci când au încercat să ridice un steag la nu știu ce zi. Când eu am transmis foarte clar că dacă steagul ăla flutură în vânt, atunci și responsabilii de acolo flutură și ei lângă steag.”

Ministrul ungar de externe a afirmat, potrivit agenției de presă Hirado.hu, că ”este inacceptabil ca în Europa secolului XXI o întreagă comunitate națională și liderii acesteia să fie amenințați cu spânzurătoarea și cu moartea. Guvernul Ungaria are obligația să enunțe clar că o asemenea afirmație este în întregimea ei intolerabilă și să îl elimine pe șeful Guvernului României de pe lista politicienilor europeni culți”.

Péter Szijjártó a mai declarat, potrivit kormany.hu, în cadrul emisiunii "180 de minute”, de la Radio Kossuth, pe tema declarației premierului român, că ”în Europa au loc mai multe dezbateri pe tema autonomiei și există mai multe forme de autonomie. „În secolul XXI nu poți pune sub semnul întrebării legitimitatea dezbaterii despre autonomie. Dezbaterea trebuie să aibă loc, dar să ameninți cu moartea, între timp, este inacceptabil”.
 
Péter Szijjártó a mai specificat că guvernul ungar nu privește această problemă ca fiind una de ordin lingvistic, ci una mult mai importantă. În interesul comunității maghiare care trăiește în România, obiectivul Ungariei este în continuare acela de a avea cu România o relație echilibrată, calmă, cumpănită, bazată pe respect reciproc, dar fără îndoială, această declarație nu vine în niciun fel în întâmpinarea acestei dorințe.

Ministrul ungar de externe a declarat că așteaptă de la prim-ministrul român și de la Guvernul României, să clarifice urgent această situație.