ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele organizației Consiliul pentru Demnitate Umană (HDC), Zoltan Lomnici, i-a cerut președintelui României, Klaus Iohannis, să grațieze doi etnici maghiari din Transilvania aflați în închisoare pentru tentativă de atac cu bombă, transmite marți MTI.

Szocs Zoltan și Beke Istvan Attila erau membri ai autointitulatei „Mișcări de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania. Cei doi au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare pentru ceea ce autoritățile române au considerat a fi o încercare de a detona o încărcătură explozivă artizanală la parada de Ziua Națională a României pe 1 Decembrie 2015 de la Târgu Secuiesc – adaugă agenția de presă ungară.

Sentința „a fost extrem de problematică”, a spus Zoltan Lomnici într-o conferință de presă marți la Budapesta. El a adăugat că le-a ‘promis rudelor’ celor doi tineri să ridice la nivel internațional problema sentinței „nefondate, care are ca scop doar intimidarea maghiarilor din Transilvania”.

Zoltan Lomnici și parlamentarul ungar Istvan Bajkai, membru al partidului FIDESZ, au promis că vor angaja și un avocat în acest sens. Bajkai a spus că probele din acest caz nu indică infracțiuni legate de terorism.

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat, în data de 4 iulie, la 5 ani de închisoare, pe Szocs Zoltan și Beke Istvan Attila, membri ai grupării ‘Mișcarea de Tineret 64 de Comitate’ (HVIM) din Transilvania, în dosarul în care sunt acuzați că intenționau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie, de la Târgu Secuiesc, din 2015.

ÎCCJ a admis apelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și a schimbat încadrarea juridică a faptei din „atentat împotriva unei colectivități”, în instigare, în baza art. 32 alin. 3 litera a cu referire la art. 34 din Legea 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului, în cazul lui Beke Istvan Attila.

În prima instanță, Curtea de Apel București i-a condamnat pe Szocs Zoltan și Beke Istvan Attila, la 10 luni și 8 zile, respectiv 11 luni și 6 zile închisoare cu executare.