ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Sala Conventus a Palatului Patriarhiei a avut loc joi, 19 ianuarie, sesiunea de comunicări științifice „Unirea Principatelor Române (1859) - sărbătoare națională”. La evenimentul prezidat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au fost susținute referate în care a fost explicat contextul înfăptuirii acestui act fundamental al istoriei naționale. La final, au fost prezentate trei tablouri din Palatul Patriarhiei: Unirea Principatelor și portretele Mitropolitului Nifon Rusailă și domnitorului Alexandru Ioan Cuza, transmite Ziarul Lumina.

În deschidere, acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, a susținut un referat științific în care a explicat importanța reformelor lui Alexandru Ioan Cuza (VIDEO), din care redăm, potrivit sursei citate: „S-a spus că 24 ianuarie nu este o dată semnificativă, că nu reprezintă nimic și că dubla alegere, în fond, nu a schimbat nimic ca realizare concretă. Ziua de 24 ianuarie 1859 s-a dovedit a fi un început de drum extraordinar, la capătul căruia se afla România edificată. Fără ceea ce s-a împlinit la 24 ianuarie este greu de imaginat unirea efectivă. A fost o unire extraordinară, cu ecou în teritoriile aflate sub stăpâniri străine, care reprezentau mai mult de jumătate din viitoarea Românie de la 1918. Teritoriile aflate sub stăpâniri străine erau mai mult decât România. S-a mai spus că Alexandru Ioan Cuza a greșit prea mult. El a avut multe sarcini, dar trei au fost foarte mari. Prima a fost recunoașterea dublei alegeri, pentru că era domn doar pentru Moldova și Țara Românească, pentru străinătate nu era. A doua sarcină mare a fost desăvârșirea Unirii. El era ales domn, dar erau două parlamente și două guverne. Sarcina cea mai mare a fost reprezentată de marile reforme. (…) Cuza a făcut reforme extraordinare. Minunea de la 24 ianuarie a fost, putem spune, dumnezeiască, dar și o minune românească. Atunci Europa a luat act pentru prima oară că poporul român există și că și-a luat soarta în mâini”, a spus președintele Academiei Române. Mai multe, în FILMAREA provenită de la Trinitas TV.