Parlamentul European a aprobat legislaţia care vizează reducerea semnificativă a utilizării pungilor de plastic, cele mai folosite ambalaje şi cele mai poluante, potrivit unui comunicat al legislativului european.

”Această lege va crea o situaţie favorabilă pentru toată lumea” a spus  europarlamentarul danez, Margrete Auken. 

”Vorbim despre o mare problemă de mediu. Miliarde de pungi de plastic sunt aruncate direct în natură, gunoi netratat care afectează natura, peştii, păsările. Trebuie să facem ceva în acest sens”, a adaugat ea, după ce Parlamentul a adoptat recomandarea în favoarea acordului încheiat cu Consiliul de Miniştri în noiembrie anul trecut.

”Comisia Europeană a spus că statele membre sunt cele care ar trebui să acţioneze, dar în realitate ele nu fac nimic! Ar putea fi economisite, conform estimărilor Comisiei, 740 milioane de euro pe an", a mai declarat Margrete Auken conform PaginiideAgricultură.

Astfel, noua legislaţie va cere statelor UE să aleagă între două opţiuni:

• măsuri care să asigure ca media anuală de utilizare nu depăşeşte 90 de pungi uşoare pe cap de locuitor până la sfârşitul lui 2019 şi 40 până la sfârşitul lui 2025

sau

• măsuri care să asigure, până la sfârşitul lui 2018, ca aceste pungi nu vor mai fi distribuite gratuit cumpărătorilor.

Mai mult, Comisia Europeană va trebui să evalueze impactul asupra mediului al materialelor de plastic oxo-degradabile, fragmentate în mici particule şi să propună măsuri potrivite. Până în 2017, Comisia Europeană va trebui să propună măsuri de etichetare şi marketing pentru identificarea la nivel UE a pungilor de plastic biodegradabile, posibil a se transforma în compost.

Pungile uşoare de plastic (mai subţiri de 50 microni), reprezentând majoritatea pungilor de transport folosite în UE, sunt mai puţin reciclabile decât modelele mai groase, devenind mai repede reziduuri. De asemenea, aceste pungi au un mai mare potenţial de a polua mediul.

În 2010, fiecare cetăţean UE utiliza în medie 198 de pungi de plastic, dintre care 90% erau pungi uşoare. Dacă tipul de activităţi nu se schimbă, consumul de pungi de plastic va creşte rapid. Estimările prezente sugerează că peste opt miliarde de pungi de plastic au ajuns la gunoi în 2010.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews