ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană a propus miercuri cele mai dure sancțiuni de până acum împotriva Rusiei, inclusiv un embargo petrolier eșalonat, în timp ce Kievul a declarat că armata rusă și-a intensificat ofensiva în estul Ucrainei, iar aliatul apropiat al Rusiei, Belarusul, a anunțat exerciții militare de amploare în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit agenției Reuters.

După aproape 10 săptămâni de război care a ucis mii de oameni, a generat milioane de refugiați și a măturat orașe ucrainene, Rusia își intensifică asaltul, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării, cu aproape 50 de lovituri aeriene efectuate numai marți.

De asemenea, Rusia a intensificat loviturile asupra unor ținte din vestul Ucrainei, pretinzând că perturbă astfel livrările de armament occidental.

Punând presiune pe economia Rusiei, deja afectată cu 1.800 de miliarde de dolari, Bruxelles-ul a propus eliminarea treptată a importurilor de țiței rusesc în termen de șase luni și a produselor rafinate până la sfârșitul acestui an.

„(Președintele Vladimir) Putin trebuie să plătească un preț, un preț mare, pentru agresiunea sa brutală”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, în fața parlamentarilor UE care au aplaudat-o la Strasbourg. 

Planul, dacă va fi aprobat de toate cele 27 de guverne ale UE, ar urma după interdicțiile de importuri petroliere inițiate de SUA și Marea Britanie și ar reprezenta un punct de cotitură pentru cel mai mare bloc comercial din lume, care este în continuare dependent de energia de proveniență rusească și trebuie să găsească surse alternative de aprovizionare.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va discuta săptămâna aceasta cu ceilalți lideri ai Grupului celor Șapte despre posibile măsuri suplimentare împotriva Moscovei. „Suntem întotdeauna deschiși la sancțiuni suplimentare”, le-a declarat Biden reporterilor la Washington. 

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a salutat veștile de la Bruxelles, dar a subliniat urgența de a acționa pentru a nu mai alimenta mașina de război a Rusiei.

„Nu mă înțelegeți greșit, salutăm acest lucru, dar timp de încă 6 luni țările UE vor plăti Rusiei miliarde de euro”, a declarat el într-un interviu acordat postului de televiziune austriac Puls 4.

„Poziția mea este simplă: fiecare euro plătit Rusiei pentru gaz, petrol sau alte bunuri ajunge sub formă de muniție în Ucraina pentru a-i ucide pe compatrioții mei”, a mai spus el. Într-un interviu separat pentru Sky News, Kuleba a solicitat tancuri moderne și sisteme de rachete cu lansare multiplă pentru a apăra teritoriul Ucrainei.

În timp ce o serie de membri estici ai U.E. cer mai mult timp pentru a se adapta embargoului asupra importurilor de petrol din Rusia (în special Slovacia și Ungaria, dar nu și România), o sursă a declarat că emisarii UE ar putea ajunge la un acord joi sau în cursul acestei săptămâni cu privire la acest plan, care vizează, de asemenea, principala bancă a Rusiei, televiziunile sale de stat și sute de persoane private. 

UE nu are în vedere încă să renunțe și la gazele naturale rusești, utilizate pentru încălzirea locuințelor și generarea de electricitate în întregul bloc comunitar și mult mai dificil de înlocuit decât țițeiul rusesc.

Kremlinul a declarat că Rusia ia în calcul diverse răspunsuri la planurile UE, adăugând că sancțiunile ar putea fi costisitoare în primul rând pentru cetățenii europeni.

Pe frontul de război, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a reînnoit avertismentul că armata rusă va încerca să lovească transporturile de arme ale SUA și NATO în Ucraina.

Ministerul său a declarat că forțele ruse au dezactivat 6 gări folosite pentru a livra arme occidentale în estul Ucrainei. Ulterior, acesta a declarat că a lovit 77 de ținte militare pe parcursul zilei, inclusiv depozite de muniție și artilerie.

Autoritățile ucrainene au declarat că bombardierele strategice rusești au tras 18 rachete „cu scopul de a deteriora infrastructura de transport a țării noastre” și au confirmat un atac asupra căilor ferate.

Anunțând exerciții militare surpriză, Ministerul Apărării din Belarus a declarat că acestea nu reprezintă o amenințare pentru vecini, însă serviciul de frontieră al Ucrainei a declarat că nu poate exclude posibilitatea ca forțele belaruse să se alăture asaltului rusesc.

„Prin urmare, suntem pregătiți”, a declarat purtătorul de cuvânt Andrii Demcenko.

Unele trupe rusești au intrat în Ucraina prin Belarus la momentul începerii invaziei din 24 februarie, dar, până în prezent, nici o forță belarusă nu a fost implicată în ceea ce Moscova numește „operațiunea militară specială” de dezarmare a Ucrainei și apărare a populației rusofone de „fasciști”.

Kievul și aliații săi occidentali spun că acuzația de fascism formulată de Moscova este un pretext pentru un război de agresiune neprovocat, care a făcut ca mai mult de 5 milioane de ucraineni să se refugieze peste hotare.