ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Societățile și economiile europene se digitalizează rapid, trebuie să îmbrățișăm era digitalăv și sistemul nostru monetar trebuie să se adapteze, de asemenea, la un viitor digitalizat". Acest lucru a fost anunțat de vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în discursul său din cadrul conferinței comune cu BCE privind euro digital, potrivit Rai News.

Comisia Europeană intenționează să prezinte o propunere legislativă privind euro digital „până în prima jumătate a anului 2023" și apoi să înceapă negocierile cu „Parlamentul European și statele membre".

Christine Lagarde a vorbit, de asemenea, despre acest subiect: „Euro digital nu este doar un proiect autonom limitat la sectorul plăților, ci mai degrabă o inițiativă politică cu adevărat europeană, care are potențialul de a influența întreaga societate".

Președintele BCE a menționat apoi cât de necesară este „menținerea încrederii cetățenilor în bani și în serviciile de plată în era digitală este un obiectiv important în sine, dar este și mai important pentru economia europeană în general, deoarece un sistem de plăți fiabil, eficient și sigur reprezintă baza funcționării economiilor noastre".   

„Aștept cu nerăbdare să văd propunerea cu care va veni Comisia Europeană", a mai spus Lagarde, insistând asupra necesității de a găsi „echilibrul corect" între diferitele elemente, cu un accent deosebit pe protejarea vieții private. „Ne propunem standarde înalte de confidențialitate, dar anonimatul total nu este o opțiune disponibilă, deoarece ar contrazice alte instanțe, cum ar fi lupta împotriva spălării banilor sau a finanțării terorismului".

Președintele BCE a insistat apoi asupra importanței stabilirii unor reguli precise și clare, astfel încât sistemele și procedurile să poată fi adoptate în mod eficient: „Adoptarea la timp a unui cadru juridic pentru euro digital ar oferi tuturor certitudinea juridică pentru a se pregăti pentru posibila sa introducere și ar da un semnal puternic de sprijin politic. Sunt convins că unirea forțelor și continuarea colaborării este cea mai bună modalitate de a face tranziția către era digitală. BCE va fi acolo și va face ceea ce se așteaptă de la ea", a conchis acesta.