ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o încercare de a redefini regulile și standardele din industria auto, Uniunea Europeană se află în discuții privind introducerea unui permis auto digital. Această inițiativă urmărește crearea unei formate standardizate de document digital, care să înlocuiască carnetul de conducere fizic și să fie acceptat în toate statele membre UE, relatează Știripesurse.

Uniunea Europeană este în prezent implicată în elaborarea unui nou set de reguli pentru șoferi, care vizează modificări semnificative în privința obținerii și valabilității permiselor auto.

O măsură propusă constă în scăderea vârstei minime necesare pentru obținerea carnetului de conducere, în vederea facilitării accesului la dreptul de a conduce pentru un număr mai mare de persoane.

O altă propunere importantă constă în introducerea permisului auto digital, care ar avea valabilitate în toate statele membre UE. Măsura se leagă cu toate demersurile pentru înregimentare biometrică digitală întreprinse în ritm alert în ultima perioadă, începând cu Operațiunea Covid. Se urmărește ca toate actele de identitate, de la permis auto la card de sănătate, buletin și pașaport, să fie înglobate într-un singur document electronic biometric.
 
 
 
De asemenea, UE va analiza propunerea ca valabilitatea permiselor de conducere să fie majorată la 15 ani. Dar numai pentru categoriile A, B și Tr. Pentru camioane și autobuze, propunerea e ca valabilitatea să fie de 5 ani.

Noul document va putea fi prezentat autorităților pe telefonul mobil, tabletă, laptop sau chiar pe sistemul media-nav al mașinii
 
Astfel, e foarte probabil ca permisul auto să nu mai fie obligatoriu în format fizic.

Până la finalul lunii martie ar trebui ca deputații europeni să analizeze aceste propuneri și să decidă când și dacă le adoptă.