ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își exprimă suspiciunea unei legături între autoritățile române și divizia din România a rețelei de socializare Facebook, în contextul ștergerii conturilor de Facebook ale unor publicații cu vechime, dar care exprimau poziții incomode pentru autorități, se arată într-o anchetă a ziarului Bursa

„Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România ia act cu îngrijorare de ștergerea, blocarea sau interzicerea conturilor de Facebook ale mai multor pagini, site-uri și bloguri românești ale unor jurnaliști din România și Republica Moldova, considerate "neconforme", în terminologia guvernamentală actuală, sau că "încalcă standardele comunității", în terminologia Facebook. S-au blocat, fără niciun avertisment sau explicație, conturile de Facebook ale unor site-uri și bloguri de prestigiu, unele cu vechime de peste 20 de ani ("Național"). A fost interzis glasul.info, dar și blogul unuia dintre veteranii presei românești de peste Prut, Ștefan Secăreanu, director al ziarului "Țara" și deputat în Parlamentul de la Chișinău (secareanu.wordpress.com). De asemenea, a fost blocat contul de Facebook al site-lui http://roncea.ro al ziaristului Victor Roncea, căruia i-au fost șterse și toate cele 5.000 de articole publicate de-a lungul anilor. De asemenea, la momentul în care scriem aceste rânduri, contul ziarului "Național" este și el radiat.

Având în vedere precedentul cu închiderea abuzivă a site-ului Justitiarul.ro, printr-o decizie a ANCOM, în urma sesizării făcute de Grupul de Comunicare Strategică, în perioada Stării de Urgență, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România își exprimă suspiciunea unei legături între autoritățile române (MAI, de exemplu) și divizia din România a rețelei de socializare Facebook. Considerăm că cenzura națională și internațională intermediată prin platforma Facebook s-a ridicat la un nivel periculos pentru însăși democrația României, presa liberă fiind ilustrarea consacrată a acestei democrații și a libertății cuvântului. Or, lanțul de interdicții și blocări ale conturilor de Facebook care "încalcă standardele comunității", fără avertisment și fără a face precizări în ce constă aceste "standarde", ne obligă să ne punem întrebări și chiar să găsim răspunsuri. Iar unul dintre răspunsuri este acesta: blocarea selectivă a conturilor amintite identifică "standardele comunității" Facebook cu cele ale "comunității guvernamentale", care se află demult în stare de beligeranță cu libertatea cuvântului în România. 

Având în vedere și luând în considerare aspectul de blocare comandată a conturilor amintite, repetăm întrebarea cu răspunsul inclus: există vreo legătură între structurile "vigilente" ale statului român și Facebook România?

UZPR atrage atenția tuturor structurilor de putere, de la Președinție, Guvern, Parlament, Justiție, până la ANCOM și Grupul de Comunicare Strategică, în cazul vreunei implicări mijlocite sau nemijlocite a lor în această situație, că numărul "asimptomaticilor" care pun dreptul la liberă exprimare mai presus de alte drepturi e mult mai mare decât al celor "simptomatici". Aceștia din urmă pot fi identificați ușor, pentru că, exprimându-se la vedere, pot fi blocați, așa cum pe vremuri erau arestați. Ceilalți, mai greu, pentru că sunt ... asimptomatici. 

Constatăm așadar cu stupoare că a început un nou sezon al interdicțiilor în presă. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este alături, din datorie profesională, responsabilitate de breaslă, spirit civic și menire istorică, de toți jurnaliștii care-și asumă libertatea cuvântului, a căror cauză o susține considerând-o propria cauză,  și dezavuează discriminarea lor în mediul online, pe care o consideră propria discriminare. Rămânem până la capăt fideli principiului de bază al democrației, exprimat cu simplitate de cuvintele preluate de marele om politic Ion Rațiu: "Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru ca dumneata să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!".

Stimați conducători, suntem în primii 20 de ani ai mileniului trei, nu în anii "50 ai secolului XX. Nu-l reînviați pe Stalin! Nu reinventați Tribunalul Poporului! Nu-i stârniți pe "asimptomaticii" liberei exprimări!", se arată într-o poziție exprimată de Departamentul de Comunicare al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Români, la solicitarea publicației Bursa.

Jurnaliștii de la „Bursa” au făcut o anchetă, încercând să afle cine controlează cenzurarea cuvântului românesc de pe Facebook.

La sesizările formulate de aceștia, Facebook a răspuns că studiază cazurile semnalate și va reveni cu un răspuns punctual. Din experiență, însă, cunoaștem că rare sunt cazurile în care Facebook, deși analizează contestațiile, își schimbă decizia de a suprima un conținut pe care îl consideră, pe nedrept sau nu, că ar încălca „standardele comunității”. 

La întrebarea jurnaliștilor de la ziarul „Bursa”, Biroul de presă al Guvernului României a răspuns că „în prezent, nu este încheiat niciun contract/memorandum/înțelegere între Guvernul României sau o altă structură guvernamentală cu o companie română sau străină care să aibă obiect de activitate monitorizarea, analiza și raportarea conținutului unor pagini sau/și conturi de Facebook”. De asemenea, Serviciul de Presă al Ministerului Afacerilor Interne a transmis că „la nivelul Aparatului Central al MAI nu a fost încheiat nici un contract cu Facebook sau altă companie națională sau străină pentru monitorizare/analizare/raportare conținut de conturi și pagini de Facebook”.

Pe de altă parte, reprezentanții Serviciului Român de Informații și cei ai fostului minister al Comunicațiilor, actualmente comasat în Ministerul Transporturilor, nu au răspuns întrebării adresate de ancheta jurnalistică.

Nu în ultimul rând, ONG-ul ActiveWatch, înființat de Mircea Toma, a declarat că „face parte din rețeaua europeană de organizații neguvernamentale și statale care monitorizează anual gradul de respectare a Codului de Conduită asumat de platformele sociale, la inițiativa Comisiei Europene. Codul de Conduită a fost adoptat în anul 2016 și reprezintă angajamentul companiilor IT de a îndepărta în timp util mesajele care instigă la ură și care intră sub incidența legislațiilor penale naționale. (...) În fiecare an, timp de șase săptămâni, Comisia Europeană, prin Directoratul Justice and Consumers, prin intermediul rețelei de organizații menționată mai sus, monitorizează platformele sociale pentru a verifica dacă respectă termenii asumați în Codul de Conduită. Monitorizarea constă în identificarea conținuturilor care intră sub incidența legislației penale și raportarea acestora către platforme pentru a îndepărta acele conținuturi. În cadrul acestor exerciții NU sunt blocate conturile utilizatorilor sau paginile acestora. În cazul României, ActiveWatch a raportat exclusiv conținuturi (comentarii) care intrau sub incidența art. 369 CP sau OUG 31/2002 și care depășeau limitele consacrate ale libertății de exprimare. (...) ActiveWatch este lider de parteneriat într-un proiect finanțat de Comisia Europeană în care una dintre activități este și derularea de exerciții de monitorizare "din umbră" ale respectării Codului de Conduită”.

Cu toate bunele intenții afișate, același ONG de stânga enumera, într-un raport, Coaliția pentru Familie printre „mișcările extremiste care se implică în activități extremiste offline și online”.

Mai multe despre rezultatele anchetei jurnalistice puteți citi în ziarul Bursa