ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Omul de afaceri Ion Sturza este candidatul desemnat de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru funcția de prim-ministru, informează portalul Unimedia.

Anunțul a fost făcut de către Timofti, după consultările acestuia cu liderii PD, PLDM, PL și grupul Leancă.

Premierul desemnat, Ion Sturza, are la dispoziție, potrivit Constituției, 15 zile pentru a-și forma echipa guvernamentală și programul de guvernare, precizează sursa citată. Dacă Legislativul nu va susține candidatura și echipa lui Ion Sturza, atunci șeful statului poate în decurs de 45 de zile să desemneze un nou candidat. În eventualitatea în care nici al doilea candidat nu este susținut, președintele inițiază procedura de dizolvare a Parlamentului.

Conform site-ului anticoruptie.md, Ion Sturza, care a mai deținut funcția de prim-ministru al Republicii Moldova în perioada 19 februarie 1999-12 noiembrie 1999, "este unul dintre cei mai bogați moldoveni din România. În 2015 Ion Sturza a avansat într-un top de referință cu 11 poziții, de pe 144 anul trecut pe 133 în acest an. În 2015, averea acestuia a fost estimată la 38-40 milioane de euro. Fostul director general adjunct al Rompetrol și ex-premier al Republicii Moldova în 1999, Sturza s-a remarcat în ultimii ani în business prin investiția de zece milioane de euro în parcul tehnologic din Cluj, Liberty Tehnology Park pe teritoriul de 4,5 hectare al fabricii de mobilă din localitate. În 2013 ex-premierul a cumpărat 49% din Romaltyn, o companie specializată în prelucrarea și reciclarea deșeurilor miniere și în valorificarea conținutului de aur și argint al acestora din vecinătatea orașului Baia Mare. Cel de-al treilea proiect al lui Sturza în România este librăria online Elefant.ro, lansată în iunie 2010, când proiectul a primit o investiție de circa 1,2 milioane de euro din partea Greenlight Invest, fondul de investiții al ex-premierului moldovean. În total, investițiile lui Sturza în platforma online erau la finele anului trecut de 3,5 milioane euro".

Foto: timpul.md