ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Expertul în securitate cibernetică Eugene Kaspersky a vizitat România, unde a participat la o conferință de specialitate.

Kaspersky a profitat de ocazie și a vizitat cele mai cunoscute obiective turistice din țară, castelele Bran și Peleș, dar și Casa Poporului.

”România este mare prin palatele și castelele ei, fie ele vechi sau noi, mari sau mici, cunoscute sau nu prea”, a scris Kaspersky pe blogul său.

Primul obiectiv a fost Bran. ”Este parte dintr-o legendă, desigur, și îmi doream de ani buni să îl vizitez”, a mai notat Kaspersky, care mai recizează că între Dracula și Castelul Bran este o legătură ”semi-reală”. ”Cred că este vorba doar de folclor și nu poți ști niciodată cât de mult este mit. Unii cred că personajul contele Dracula a fost inspirat de prințul valah Vlad Țepeș”, mai precizează expertul rus în securitate cibernetică.

Eugene Kaspersky îi sfătuiește pe cititori ca, în momentul în care ajung la Castelul Bran, să solicite un ghid. ”Pentru povestea adevărată, în toată gloria ei, aveți nevoie de un ghid când vizitați Branul”.

Impresionante pentru vizitator au fost, pe lângă arhitectura și frumusețea locurilor, istoriile sadice, ușile și culoarele secrete. Ghidul, spune Kaspersky, le-a oferit informații despre castel și Vlad Țepeș, dar și povești amuzante, legende absurde și teorii intrigante. În plus, ghidul le-a spus și un banc ce are în centru trei ”vampiri” faimoși - Frankenstein, Dracula și Mickey Mouse.

A doua oprire a lui Eugene Kaspersky a fost Castelul Peleș - ”un monument arhitectonic măreț”. ”Poate nu merită să faceți o călătorie în România special pentru el, dar, dacă sunteți în Transilvania, mergeți să-l vedeți”.

Eugene Kaspersky face o scurtă istorie a primului castel regal din Europa care a beneficiat de electricitate, construcția sa începând la finalul secolului XIX. ”Peleș este unic pentru că a fost construit în câteva decenii și era high-tech”. Interioarele l-au impreisonat pe vizitatorul rus - sculpturile în lemn, armurile și armele.

Ajungând la București, Eugene Kaspersky a vizitat Casa Poporului. ”Aparent, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon. Grandioasă. Se pare că întreaga nație a ajutat la construirea ei - 700 de arhitecți, 20.000 de muncitori. Au fost folosite doar materiale de origine română, doar ușile au fost dăruite de președintele Zairului. A lăsat România fără marmură - toată a fost folosită pentru acest palat”.

Interioarele sunt, după cum spune Kaspersky, colosale, dar și ”foarte comuniste”. ”Oare cum curăță covoarele”, se întreabă vizitatorul. ”Scările din marmură sunt construite special pentru pasul mic al lui Ceaușescu”.

”Palatul este atât de mare încât am apucat să vedem într-o oră de plimbare doar 7% din el, după cum ne-a spus ghidul la final”, a mai relatat Kaspersky, care a încheiat: ”Mamut. Masiv. Memorabil. Monumental”.