ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 17:04 Unul dintre militarii români răniți în Afganistan, caporalul Mădălin Stoica, a decedat, la spital. Militarul, de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil​.
 
MApN precizează intr-un comunicat postat pe Facebook:

„Cu tristețe vă anunțăm că unul dintre camarazii noștri răniți astăzi în Afganistan a decedat.
Caporalul Mădălin Stoica, în vârstă de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații.
Mădălin a căzut la datorie în urma unui atac cu mașină capcană asupra patrulei din care făcea parte.
În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Aceștia se află sub îngrijire medicală la spitalul militar din Kandahar.
Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor.
Ministrul apărării naționale, Mihai-Viorel Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica și a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
Suntem alături de militarii noștri care continuă misiunile în Afganistan și de familia eroului căzut la datorie!”
 
Știrea inițială

Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani au fost răniți vineri în Afganistan, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, informează MApN.

„Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la cel mai apropiat spital militar. Doi sunt în stare stabilă, al treilea fiind grav rănit", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale.

Numele militarilor vor fi făcute publice după ce vor fi anunțate familiile lor, precizează MApN.

Potrivit sursei citate, militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), în regiunea Kandahar, când un autovehicul capcană (VBIED — Vehicle-Borne Improvised Explosive Device) a intrat în blindatul lor.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale este informată permanent despre starea răniților, mai precizează sursa citată.

Conform Ministerului Apărării, militarii focșăneni au fost introduși în teatrul de operații din Afganistan în luna august.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alți aproximativ 300 fiind desfășurați în operații sub comandă/mandat NATO, UE, ONU și OSCE în alte regiuni.

 

În timpul misiunilor externe, 28 de militari și-au pierdut viața și alți peste 180 au fost răniți.
Situația de securitate în TO Afganistan se menține instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul și sudul Afganistanului.

Forțele NATO care asigură securitatea bazelor militare și a centrelor importante ale țării rămân ținte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenților.

România continuă să își mențină angajamentele în Teatrul de operații Afganistan, efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecției forței în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea și asistența forțelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord și Sud.