După cazul satului Nadăș din județul Arad iată că apare un nou caz prin care urmașii unui grof cer restituirea unui sat întreg, la 23 de ani de la căderea comunismului. De această dată este vorba de satul  Sacalasău Nou din județul învecinat, Bihor.

 Urmașii grofului din localitate revendică în instanță aproape întreg satul deținut de strămoșul lor în urmă cu mai bine de un secol. Sătenii susțin însă că înaintașii lor au cumpărat terenul cu acte în regulă de la groful Adorian Bartoș.

Localnicii din Sacalasău Nou spun că familia de grofi Bartoș, care avea terenurile din zonă, a vândut pământul pe care cei 13 descendenți ai săi îl revendică în prezent. Cu contractele de vânzare-cumpărare în mână, oamenii spun că nu pot ceda așa ușor un bun moștenit de la bunicii și străbunicii lor.

Primarul comunei Derna, Victor Filip, susține că există documente care atestă faptul că familia grofului Bartoș a vândut trenurile încă din perioada interbelică, în perioada 1920-1930 slovacilor care au înființat satul. Edilul menționează că în registrul agricol din 1945 familia Bartoș nu mai figurează cu nicio suprafață de teren. Mai mult, satul nu a fost colectivizat niciodată, iar după 1990 cea mai mare parte a sătenilor au primit titluri de proprietate., scrie buletindecarei.ro.

Localnicii au cerut sprijinul Guvernului în litigul pe care îl au cu presupușii moștenitori ai familiei Bartoș. Oamenii se plâng că majoritatea locuitorilor din Sacalausău Nou sunt persoane în vârstă și cu venituri mici, care nu-și permit procese lungi și anevoiase. Într-un memoriu adresat Guvernului Grindeanu, localnicii spun că se tem să nu devină ”chiriași pe terenurile pe care le-au cumpărat bunicii”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews