ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După cazul satului Nadăș din județul Arad iată că apare un nou caz prin care urmașii unui grof cer restituirea unui sat întreg, la 23 de ani de la căderea comunismului. De această dată este vorba de satul  Sacalasău Nou din județul învecinat, Bihor.

 Urmașii grofului din localitate revendică în instanță aproape întreg satul deținut de strămoșul lor în urmă cu mai bine de un secol. Sătenii susțin însă că înaintașii lor au cumpărat terenul cu acte în regulă de la groful Adorian Bartoș.

Localnicii din Sacalasău Nou spun că familia de grofi Bartoș, care avea terenurile din zonă, a vândut pământul pe care cei 13 descendenți ai săi îl revendică în prezent. Cu contractele de vânzare-cumpărare în mână, oamenii spun că nu pot ceda așa ușor un bun moștenit de la bunicii și străbunicii lor.

Primarul comunei Derna, Victor Filip, susține că există documente care atestă faptul că familia grofului Bartoș a vândut trenurile încă din perioada interbelică, în perioada 1920-1930 slovacilor care au înființat satul. Edilul menționează că în registrul agricol din 1945 familia Bartoș nu mai figurează cu nicio suprafață de teren. Mai mult, satul nu a fost colectivizat niciodată, iar după 1990 cea mai mare parte a sătenilor au primit titluri de proprietate., scrie buletindecarei.ro.

Localnicii au cerut sprijinul Guvernului în litigul pe care îl au cu presupușii moștenitori ai familiei Bartoș. Oamenii se plâng că majoritatea locuitorilor din Sacalausău Nou sunt persoane în vârstă și cu venituri mici, care nu-și permit procese lungi și anevoiase. Într-un memoriu adresat Guvernului Grindeanu, localnicii spun că se tem să nu devină ”chiriași pe terenurile pe care le-au cumpărat bunicii”.