ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea profiturilor obținute din activele rusești înghețate pentru a cumpăra provizii militare pentru Ucraina, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

"Este timpul să începem o conversație despre utilizarea profiturilor excepționale din activele rusești înghețate pentru a cumpăra în comun echipamente militare pentru Ucraina", a declarat ea în Parlamentul European, într-un discurs în care a îndemnat UE să facă mai mult în ceea ce privește politica de apărare.

"Nu ar putea exista un simbol mai puternic și o utilizare mai mare pentru acești bani decât să facă din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur pentru a trăi."

Von der Leyen a declarat că amenințarea unui război pentru UE "poate că nu este iminentă, dar nu este imposibilă".

"Riscurile de război nu trebuie exagerate, dar trebuie să fie pregătite, iar acest lucru începe cu nevoia urgentă de a reconstrui, reface, moderniza forțele armate ale statelor membre", a spus ea.

În discursul său, von der Leyen a anticipat o nouă Strategie industrială europeană de apărare pe care comisia sa o va prezenta în următoarele săptămâni, afirmând că unul dintre principalele sale obiective va fi acela de a acorda prioritate achizițiilor comune.

"Europa ar trebui să se străduiască să dezvolte și să fabrice următoarea generație de capacități operaționale câștigătoare în luptă", a spus ea. "Acest lucru înseamnă că trebuie să turbo-încărcăm capacitatea noastră industrială de apărare în următorii cinci ani."

Ea a declarat că eforturile europene mai mari în domeniul apărării nu ar diminua necesitatea alianței NATO.
"De fapt, o Europă mai suverană, în special în ceea ce privește apărarea, este vitală pentru consolidarea NATO", a spus ea.