ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost dată în judecată de un lobbyist acreditat oficial pe lângă instituțiile UE. Acesta a cerut instanței belgiene să verifice modul în care s-a făcut achiziția de vaccinuri COVID-19, informează European Conservative.

Pentru a recapitula: scandalul din jurul metodei de achiziție de vaccinuri a comisarului-șef este în curs de desfășurare de la începutul anului 2022, când s-a dezvăluit că aceasta a negociat detaliile contractului farmaceutic gigant, în valoare de 1,8 miliarde de euro, prin intermediul unor mesaje text cu directorul executiv al Pfizer, alături de mesaje text către soțul ei, un prieten de familie și un asociat de afaceri despre această chestiune - toate acestea fiind ulterior șterse din greșeală, după cum a susținut aceasta. De atunci, Comisia Europeană a refuzat să facă publice textele, chiar și după ce Ombudsmanul European i-a cerut în mod repetat să facă acest lucru. 

Acțiunile sale au determinat zeci de deputați europeni să ceară demisia lui von der Leyen, numind "achiziționarea a 4,5 miliarde de doze de vaccin pentru 450 de milioane de cetățeni ai UE ... cel mai mare scandal de corupție din istoria omenirii". Și, în timp ce Parchetul European (EPPO) a lansat o investigație în această chestiune în octombrie, aceasta contează doar ca un caz administrativ împotriva Comisiei însăși, și nu împotriva lui von der Leyen personal - ceea ce s-a schimbat acum.

Pe lângă "uzurparea de funcții și titluri", "distrugerea de documente publice" și corupția la nivel înalt, recenta plângere la nivel național a fost depusă de lobbyistul belgian Frédéric Baldan, pe motiv că presupusele infracțiuni au subminat potențial finanțele publice și încrederea publică din Belgia, definită în plângere ca "încrederea colectivă în stat ca putere instituțională care lucrează pentru binele comun".

După cum a explicat într-un interviu recent avocata lui Baldan, Diane Protat, obiectivul principal al plângerii este de a o lipsi pe șefa Comisiei de imunitatea sa pe durata anchetei.
 
Deoarece instanța trebuie să continue cazul indiferent de cine este acuzat, judecătorul ar putea fi nevoit să ceară ridicarea imunității diplomatice a lui von der Leyen pentru a merge mai departe și, totodată, judecătorul ar putea avea dreptul să examineze mesajele text pe care le-a schimbat cu CEO-ul Pfizer.

Odată ajuns în instanță, Baldan vede trei posibilități:
 
Dacă von der Leyen ar continua să povestească despre mesajele șterse, acest lucru ar însemna că a mărturisit că a distrus documente administrative;
 
Dacă pur și simplu refuză să le divulge, ar încălca dreptul constituțional belgian.
 
Iar a treia opțiune - dacă von der Leyen ar refuza divulgarea pe motiv că textele sunt private, atunci ar exista motive pentru a se stabili o relație intimă între ea și Bourla, ceea ce ar echivala cu un "conflict de interese grav în negocierile contractuale", a declarat Baldan.

În plus, plângerea lui Baldan subliniază, de asemenea, aparentul tratament special al Pfizer în cadrul programului UE de achiziționare a vaccinului COVID-19. După cum arată datele Institutului belgian de sănătate publică Sciensano, din cele 40,4 milioane de vaccinuri primite de Belgia, 27,9 milioane (aproape 70%) au fost produse de Pfizer. 

Baldan cere daune morale în valoare de 50.000 de euro, pe care a decis să le ceară anul trecut după ce a participat la o conferință organizată de europarlamentarii Virginie Joron și Christine Anderson, axată în special pe efectele adverse ale vaccinului COVID-19.