ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Parlamentul European supune la vot joi propunerea ca Ursula von der Leyen să obțină un nou mandat de președintă a Comisiei Europene, însă realegerea politicienei germane nu pare o simplă formalitate după ce Curtea de Justiție a UE (CJUE) a anunțat miercuri că a constatat nereguli legate de transparența contractelor încheiate de Comisia Europeană pentru achiziționarea vaccinurilor anti-COVID-19, relatează Cotidianul.

Pentru a fi aleasă președintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (65 de ani) are nevoie de voturile a cel puțin 361 dintre cei 720 de eurodeputați.

La Consiliul European din 27-28 iunie, liderii statelor membre au ajuns la un acord asupra funcțiilor de top din UE, fără însă a exista consens.
 
Șefa guvernului italian Giorgia Meloni s-a abținut de la votul asupra nominalizării Ursulei von der Leyen, în timp ce premierul ungar Viktor Orban, inițiatorul formării grupului europarlamentar ‘Patrioți pentru Europa’, care cu cei 84 de membri ai săi a devenit al treilea ca mărime din Parlamentul European, a votat împotrivă.

Partidul Popular European (PPE), din care provine Von der Leyen, a rămas prima forță politică din Parlamentul European, având 188 de aleși după scrutinul european din iunie. Social-democrații (S&D) au obținut 136 de locuri, iar liberalii (Renew) 77 de locuri. Coaliția ce reunește în mod tradițional aceste trei partide ar asigura astfel suficiente voturi pentru a asigura realegerea Ursulei von der Leyen.

Însă niciunul dintre cele trei grupuri menționate mai sus nu este ferit de posibile dezertări, ceea ce l-a determinat pe fostul ministru al apărării german să solicite sprijinul Verzilor (53 de locuri).

Însă tocmai Verzii europenii sunt cei care au adus cazul vaccinurilor anti-COVID în atenția CJUE. Potrivit eurodeputatului ecologist Nicu Ștefănuță, Verzii vor anunța joi dimineață dacă o vor susține pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat, ei având programate două runde de discuții miercuri seară și joi dimineață cu politiciana germană.

Orice eventual apel al Ursulei von der Leyen la sprijin din partea grupului de extremă dreapta Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR, 78 de membri), asociat șefei guvernului italian Giorgia Meloni, constituie o ”linie roșie” pentru S&D, Renew și Verzi. Este de așteptat ca grupurile ‘Patrioți pentru Europa’ și ‘Europa Națiunilor Suverane’ (25 de membri) să voteze contra Ursulei von der Leyen.

Grupurile politice formate în noul Parlament European rezultat în urma alegerilor din 6-9 iunie sunt Partidul Popular European (188 de membri), S&D (136 de membri), Patrioți pentru Europa (84 de membri), Conservatorii și Reformiștii Europeni (78 de membri), Renew (77 de membri), Verzi (53), Stânga (46 de membri) și Europa Națiunilor Suverane (25 de membri). Un număr de 32 de eurodeputați sunt neafiliați.